Close
Újra látogatható a franciák imádott, festményeket ihlető színpompás kertje

Újra látogatható a franciák imádott, festményeket ihlető színpompás kertje

Jó fél évig nem lehetett megnézni Monet kedvenc helyét. 

A Giverny-ben található kert több mint két évtizeden át adott inspirációt Claude Monet-nak, többek között a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban pihenő Híd a tavirózsák felett című képét is megihlette.

A franciaországi enyhítéseknek köszönhetően a több mint hat hónapig tartó bezárást követően végre újranyithatott a meglehetősen fotogén oázis.

A Párizstól alig több mint egy órányi autóútra lévő  Giverny 1883-ban lett a világhírű impresszionista festő otthona. A művész nagy becsben tartotta a kertet, amire rendkívül büszke is volt: a híres japán híd fölött virágzó gyönyörű fűzfákat állítólag saját maga ültette.

A később rendkívül népszerűvé vált kertet – beleértve a hidat, a tavat és a tájat – Monet tervezte, azzal a szándékkal, hogy olyasmit építsen, ami nemcsak szép, hanem egyben inspiráló is. Utóbbi elég jól sikerült, mivel tizennyolc olyan festménybe kezdett bele, melyeken a tavirózsákkal teli tó felett átívelő, fából készült gyaloghíd szerepel. Közülük végül egy tucatnyi készült el.

Mostanság a hely rózsaszín-fehér csíkos tulipánokkal, bazsarózsákkal és nefelejcsekkel van tele, a mélylilától a világoskékig minden árnyalatban feltűnő íriszek pedig úgy néznek ki, mintha maga Monet festette volna őket.

A kert a tervek szerint november 1-jéig mindennap 9:30 és 18:00 óra között, kapacitás-korlátozással lesz nyitva. A látogatóknak kötelező a szájmaszk viselése és tartaniuk kell a távolságot.

Tavaly októberben Franciaországban bezárt minden, méghozzá elképesztően szigorúan. Szerdán, hat hónap után kinyíltak a teraszok. Mutatjuk, hogyan ünneplik az újranyitást a franciák.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

giverny | kert | látogatható | Monet | festő

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram