Close
A te járatodat is érintheti a pénteki sztrájk

A te járatodat is érintheti a pénteki sztrájk

A közlekedési ágazat több szakszervezete is 24 órás munkabeszüntetést hirdetett október 21-én péntekre Olaszországban.

Sztrájkolnak ezen a napon többek között a légiforgalmi irányítók, miután nem sikerült megegyezniük a légi közlekedést szabályozó hatósággal. A munkabeszüntetéshez a földi kiszolgáló személyzet is csatlakozik, emiatt pedig az ITA Airways nemzeti légitársaság már több mint kétszáz belföldi és nemzetközi járatát törölte, többnyire a Rómát és Milánót érintőeket.

Az olasz Nemzeti Polgári Légiközlekedési Hatóság (ENAC) ugyanakkor több járatot is garantál reggel 7 és 10 valamint este 18 és 21 óra között, az ITA pedig alternatív járatokat kínál ügyfeleinek, az utasok mintegy húsz százalékának biztosítva még aznapi pótlást.

Azoknak, akiknek tovább kell várniuk a gépükre, az uniós előírásnak megfelelően utalványt vagy étkezési, utazási és szállásköltség-térítést biztosítanak.

Minden légitársaságnak gondoskodnia kell ételről és italról, ha a rövid távú járata több mint két órát, a középtávú járata több mint három, a hosszú távú járata pedig több mint négy órát késik.

Az ITA-tól repülőjegy-visszatérítést lehet kérni, ha a járatot törlik vagy öt óránál többet késik, az igényeket a cég weboldalán vagy ügyfélszolgálatán keresztül lehet leadni, amely utóbbi Olaszországból a 800 936090-as számon hívható, Olaszországon kívülről pedig a [email protected] címen érhető el. A cég járataival kapcsolatos valós idejű információkat az alkalmazásukban a Flight Info fülben lehet elérni.

Az easyJet azt írta a honlapján, hogy ezen a napon elképzelhetőek fennakadások a menetrendben, de azt ígéri, hogy amennyire lehet, csökkenti ezeket, bár a helyzet az „irányításán kívül áll”. Az utazóknak azt tanácsolják, hogy hagyjanak több időt az utazásra, és előzetesen ellenőrizzék a járatukkal kapcsolatos információkat. Járattörlés esetén az easyJetnél díjementesen átfoglalhatják a jegyüket egy másik időpontra vagy kérhetnek visszatérítést a weboldalon.

A járattörléseken még a kompenzációkkal együtt is nagyot lehet bukni, de született már statisztika arra is, hogy hogyan minimalizálhatjuk az ilyen kellemetlenségek esélyét.

(Forrás: Euronews, CGTN, képek: Getty Images)

 

sztrájk | járatok | repülőtér | easyjet | olaszország

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram