Close
Kiderült, mely európai városokat lehet megjárni a legkevesebb pénzből

Kiderült, mely európai városokat lehet megjárni a legkevesebb pénzből

Ki ne szeretne olykor-olykor egy hosszú hétvégére elutazni külföldre, szétnézni egy másik európai nagyvárosban? Ez még akkor is remek program, ha az ember nem óhajt egy vagyont rákölteni. Máris mutatjuk, milyen városokat érdemes megcélozni.

Az Egyesült Királyság Postahivatalának 2019-es felmérésében részletesen elemzik, turistaként milyen költségekre számíthatunk egy-egy európai városban. Idén is felállítottak tehát egy rangsort, amiből kiderül, mely településeket érdemes felkeresni, ha szűkös költségkeretből szeretnénk leszervezni egy pár napos kiruccanást.

A lista felállítása során számításba vették például, hogy az egyes városokban átlagosan mennyibe kerül egy csésze kávé, egy pohár sör vagy bor, egy háromfogásos menü, egy városnéző körutazás és egy múzeumbelépő. Ezekből az adatokból meghatározták a megélhetési költségeket, majd azt is megvizsgálták, milyen áron kaphatunk szállást. Végül mindent összevetve arra jutottak, hogy

a legkevésbé drága európai nagyváros Vilnius, Litvánia fővárosa.

Érdemes meglátogatni, ha az ember egy költséghatékony hosszú hétvége alatt sok-sok történelmi nevezetességet megcsodálna. Vilnius részben ma is fallal övezett történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Már-már kötelező célpont a történelem iránt érdeklődők számára, hiszen a város története egészen a kőkorig visszavezethető.

Ami pedig a költségeket illeti, a felmérés szerint egy tartalmas hosszú hétvégét két fő részére való szállással együtt ki lehet hozni 54 ezer forintból.

A dobogó második fokán nemsokkal lemaradva Belgrád végzett, míg a harmadik helyezett Varsó lett. A további sorrend: Isztambul, Bukarest, Porto, Riga, Pozsony, Moszkva, Prága. Az első tízből éppen csak kimaradt Budapest, a magyar főváros a tizenegyedik helyre került. A megélhetési költségek alapján még be is fért volna a top tízbe, ám a szálláshelyek a jelek szerint nálunk drágábbak.

Még így is megelőztünk terén olyan városokat, mint például Athén, Krakkó, Lisszabon, Nizza, Tallinn, Róma vagy Berlin. És hogy hová nem érdemes elindulni szűkre szabott büdzsével? A lista legvégén – tehát a legdrágább települések között – szerepel Zürich, Koppenhága, Helsinki, Oslo, Amszterdam és Reykjavík. Ami a litván fővárosban 50 ezer forint körül kijön, az arrafelé nagyjából a háromszorosába kerül. Ha érdekel a teljes lista, akkor erre tessék tovább.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

hosszú hétvége | litvánia | költséghatékony | Európa | város

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram