Close
A védettségi kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes

A védettségi kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes

Védettségi igazolványt vezetnek be Magyarországon, amelyet háromféle módon lehet majd kiváltani.

Amennyiben valaki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, vagy egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálattal igazolja azt, hogy átesett a fertőzésen, jogosult lehet a védettségi igazolványra. Ha valaki megkapja a védőoltást, nem szükséges igazolványt igényelnie, ugyanis az állami hivatalból postáznak neki ingyenes kártyát. A kártyának nincs érvényességi ideje, de a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.

Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje vagy tesztjei voltak.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentes vagy enyhe tünetei voltak, és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap.

A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni.

A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről vagy nem készült erről teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége négy hónap.  Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton – a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon – vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.
A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza – áll a közleményben.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

magyarország | vakcina | védőoltás | igazolvány | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram