Close
Jövőre már a jövő önvezető kompjával utazhatnak a norvégok

Jövőre már a jövő önvezető kompjával utazhatnak a norvégok

Nulla károsanyag-kibocsátású, önvezető elektromos komppal hajózhatnak jövőre a trondheimiek a város csatornájának egyik partjáról a másikra, de nem ezek a forgalomba álló Zeabuz legizgalmasabb hívószavai.

A hajó ugyanis a felvonókhoz hasonlóan működik: az utasok gombnyomással hívhatják majd.

Az ingyenesen igénybe vehető kompon tizenketten férnek el kényelmesen, a menetidő viszont nem tart valami sokáig: csupán egy percig lehet élvezni az utazást (a hídon gyalogolva ez a táv nagyjából negyedórányi séta lenne).

A hajó addig töltődik, amíg a stégnél parkol.

A Zeabuzon nem lesz személyzet, ezért a biztonsági kameráknak köszönhetően tudja kikerülni az esetleges akadályokat, a hajó sebességét és helyzetét pedig a navigációs rendszere figyeli.

A Zeabuzhoz hasonló járművek a fenntartható utazás jövőjét jelenthetik, és akár olyan nagyvárosokban is felbukkanhatnak, mint Párizs, London vagy New York. Eleve költséghatékonnyá teszik a személyszállítást, és mivel nincs szükségük legénységre, több hely marad az utasoknak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: matadornetwork, fotók: Zeabuz)

lift | komp | norvégia | önvezető | elektromos

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram