Nagyjából ötven forintért vásárolhatsz házat egy horvát kisvárosban

A horvát–magyar határ közelében található településnek jelenleg 2250 lakosa van, ami csak hetven százaléka a hetven évvel ezelőtti népességszámnak. A város vezetése most egykunás házakkal csábítaná a fiatalokat.

Légrád egykor virágzó nagyvárosa volt Horvátországnak, amely a régió második legnagyobb lélekszámú településként volt számon tartva egészen az első világháborúig.

Azóta azonban szenved az elnéptelenedéstől, melyre most a város vezetése úgy kíván válaszolni, hogy egy kunáért, azaz nagyjából ötven forintért árulnak házakat az új lakosok számára.

Természetesen az egykunás ingatlanok megvásárlásának feltételei is akadnak. A házak elhanyagolt állapotban vannak, melyek felújítást igényelnek, de a város további 25 ezer horvát kunával támogatná ezek újjászületését. A vásárlóknak negyven évesnél fiatalabbaknak, pénzügyileg stabilnak kell lenniük, és vállalniuk kell, hogy legalább tizenöt évig Légrádban élnek.

A hírre hatalmas érdeklődés indult meg Törökországból, Oroszországból, de nagyszámú megkeresés érkezett Kolumbiából, Argentínából és Ukrajnából is. Ennek ellenére, a horvátok elsősorban a belföldi lakosságot csábítanák Légrádba, akik akár a fa- és fémfeldolgozó ipar mellett az élelmiszer-előállítás területén is munkát tudnának vállalni.  Úgy tudni, az eladásra kínált tizenkilenc otthon közül tizenhetet már értékesítettek is.

Mint ismert, nem Horvátország az egyetlen, ahol olcsó otthonokat árulnak a népesség-csökkenés megakadályozása érdekében. Hasonló módszerhez folyamodik időről időre Olaszország több kistelepülése is, de már Japánban is lehet országszerte találni hasonló kezdeményezéseket.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

házvásárlás | ház | Horvátország | lakás

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom