Close
Megmutatjuk a világ legvégét: íme, Pápua Új-Guinea

Megmutatjuk a világ legvégét: íme, Pápua Új-Guinea

Ha Ausztria vagy Olaszország tavai és hegyei nem nyújtanak igazi kikapcsolódást, elutazhatunk a világ legeldugottabb országának egyikébe, például Pápua Új-Guineába.

Madagaszkár és Indonézia után a világ harmadik legnagyobb szigetországa Pápua-Új-Guinea, amely rendkívüli változatosságának és a kannibáloknak köszönheti hírnevét. Óceánia egyik szigetországában ma is 850 őshonos nyelv létezik, és a mai napig legkevésbé feltárt vidék, ahol a lakosság tizennyolc-húsz százaléka él csak városokban.

Az ausztrál utazók körében kedvelt elsősorban, hiszen Európából vagy Amerikából a repülőút akár két napig is eltarthat. Pedig az ország minden turista álma, aki egzotikumra, ugyanakkor háborítatlan kultúrára és természetre vágyik.

Vagy épp egy kis kalandra…

A pápuaiak magas oszlopokra építették házaikat, hogy a méteres hullámokkal háborgó folyó áradásaitól megvédjék otthonaikat.

Esténként a falusiak nagy tüzeket gyújtanak, tánccal, énekkel és zenével ünnepelnek.

Rabaul, a “tüzes” város

Érdekes úti cél lehet Rabaul városa, amelyet tűzhányók vesznek körül – az utolsó nagy kitörés tizenöt éve volt.

Ezenkívül a búvárkodás szerelmesei is megtalálják a számításukat, az északi Walindi partjainál ugyanis a türkiz színű vízben színes halak és korallok látványa szemet gyönyörködtető.

Kokoda-ösvény

A Kokoda-ösvény Pápua Új-Guinea északi és déli partját köti össze. A kilencvenhat kilométer hosszú túraútvonal az Owen Stanley Range hegyvonulaton át halad,

ami a meredek sziklák, a kidőlt fák és a gyors folyású vizek miatt igazi erőpróba a dzsungeljáróknak.

Egy kis adalék: a pálya különösen veszélyes, és az oda merészkedőknek a trópusi betegségek és a fáról leselkedő vadállatok mellett hideg éjszakákra, heves esőzésekre és bokáig érő sárra is számítani kell!

Port Moresby, a főváros

A főváros, Port Moresby a gyönyörű Fairfax-öbölben fekszik. Semmiképp se hagyjuk ki a parlamentet, a Nemzeti Múzeumot, a Botanikus kertet és katedrálist sem.

A főváros közelében óriás akvárium, krokodilfarm, nemzeti park és kézművesközpont is található.

Tipp: a legtöbb turista a főváros után a fősziget északi részén található Sepik-folyón hajózik végig, így ismerhetők meg legjobban az ország különböző etnikai csoportjai.

A folyó az indonéz határ mellett fekvő magashegységben ered, és a legfontosabb kereskedelmi útvonalat jelenti a belső területek és a tengerpart között. Tavak, lagunák, holtágak, vízesések, mocsarak kísérik útját.

Mire érdemes még odafigyelni?
  • A városok közötti közlekedés és a szállások általában drágábbak, mint a környező ázsiai államokban.
  • Az államnak van saját légitársasága, az Air Niugini, amely száz települést köt össze a fővárossal, Port Moresbyvel. A vidéki repülőterek sok esetben csupán egy aszfaltcsíkot jelentenek a dzsungel közepén.
  • Kísérő nélkül kockázatos és nem is praktikus megpróbálkozni az ország felfedezésével.

Nem kevesebb mint tizennyolcféle esőerdő, ötféle mocsár és háromféle mangrove-erdő él a szigetcsoport változékony területén, és innen származik a világ orchideafajainak kétharmada. Harmincnyolcféle paradicsommadár-, kétszáz békafaj és négyszázötve féle pillangó, tüskés hangyaevők és dugongok népesítik be a szigetcsoportot.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Close