Close
Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Alapos ráncfelvarráson esett át az Elba-folyó partján a hamburgi Niederhafen sétánya. A régóta esedékes megszépülést és korszerűsítést a Zaha Hadid Architectsnek köszönhetik a helyiek.

Az újrahúzás egyik fontos okát árvízvédelmi aspektusból kell szemlélnünk, de természetesen a különböző városrészek összekapcsolása sem volt elhanyagolható szempont – mindezek eredménye Hamburg egyik új turistamágnese és szociális életének középpontja lett.

A promenád St. Pauli Landungsbrücken és Baumwall között húzódik 625 méter hosszan és az 1964 óta szolgálatban lévő elődjét hivatott felváltani. Hamburgban sajnos jelentős történelme van az árvízi katasztrófáknak: az 1962-es nagy áradás idején például 315-en vesztették életüket, és mintegy hatvanezer otthon vált lakhatatlanná.

Az új dizájn megalkotásakor számítógépes szimulációkat és a legmodernebb technológiát alkalmazták, valamint a legfelkészültebb elemzőket vetették be. A legkeskenyebb részén tíz méter szélességű sétány keleti része 8,6 méterrel található a tengerszint felett, a nyugati pedig 8,9 – fő teendője megvédeni a várost a viharoktól és az extrém méretű dagályoktól.

Persze a precíz mérnöki munka nem csupán a sétány kulcsfontosságú feladatára koncentrálódott, merthogy a tervezők az esztétikumra és a játékosságra is ügyeltek, hiszen a promenád a hamburgi közösségi életben is tevékenyen rész vesz: kapott üzleteket és egy háromszintes éttermet is, melynek tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre.

Mindkét végében amfiteátrum-szerű lépcsőket helyeztek el, a kerékpárosoknak pedig külön sávot alakítottak ki.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át elkápráztatta a világot a feltűnő, környezetükből kitűnő épületekkel, amelyek legalább annyira természeti tüneményeknek tűntek, mint emberi alkotásoknak. Az ívek királynőjének is nevezett Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects aranymedálját is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom