Close
Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Alapos ráncfelvarráson esett át az Elba-folyó partján a hamburgi Niederhafen sétánya. A régóta esedékes megszépülést és korszerűsítést a Zaha Hadid Architectsnek köszönhetik a helyiek.

Az újrahúzás egyik fontos okát árvízvédelmi aspektusból kell szemlélnünk, de természetesen a különböző városrészek összekapcsolása sem volt elhanyagolható szempont – mindezek eredménye Hamburg egyik új turistamágnese és szociális életének középpontja lett.

A promenád St. Pauli Landungsbrücken és Baumwall között húzódik 625 méter hosszan és az 1964 óta szolgálatban lévő elődjét hivatott felváltani. Hamburgban sajnos jelentős történelme van az árvízi katasztrófáknak: az 1962-es nagy áradás idején például 315-en vesztették életüket, és mintegy hatvanezer otthon vált lakhatatlanná.

Az új dizájn megalkotásakor számítógépes szimulációkat és a legmodernebb technológiát alkalmazták, valamint a legfelkészültebb elemzőket vetették be. A legkeskenyebb részén tíz méter szélességű sétány keleti része 8,6 méterrel található a tengerszint felett, a nyugati pedig 8,9 – fő teendője megvédeni a várost a viharoktól és az extrém méretű dagályoktól.

Persze a precíz mérnöki munka nem csupán a sétány kulcsfontosságú feladatára koncentrálódott, merthogy a tervezők az esztétikumra és a játékosságra is ügyeltek, hiszen a promenád a hamburgi közösségi életben is tevékenyen rész vesz: kapott üzleteket és egy háromszintes éttermet is, melynek tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre.

Mindkét végében amfiteátrum-szerű lépcsőket helyeztek el, a kerékpárosoknak pedig külön sávot alakítottak ki.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át elkápráztatta a világot a feltűnő, környezetükből kitűnő épületekkel, amelyek legalább annyira természeti tüneményeknek tűntek, mint emberi alkotásoknak. Az ívek királynőjének is nevezett Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects aranymedálját is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

promenád | Zaha Hadid | árvízvédelem | Niederhafen | St. Pauli Landungsbrücken

FOLYTASD EZZEL

Soha szebb nyaralót nem láttunk még CLT-panelből mint ez az új-zélandi kabin

Ezt harmadjára olvasva sem hiszed el: soha nem látott rekordot léptek át Budapesten a lakások négyzetméterárai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram