Close
Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Új sétányt kapott Hamburg, ami máris a turisták kedvence lehet

Alapos ráncfelvarráson esett át az Elba-folyó partján a hamburgi Niederhafen sétánya. A régóta esedékes megszépülést és korszerűsítést a Zaha Hadid Architectsnek köszönhetik a helyiek.

Az újrahúzás egyik fontos okát árvízvédelmi aspektusból kell szemlélnünk, de természetesen a különböző városrészek összekapcsolása sem volt elhanyagolható szempont – mindezek eredménye Hamburg egyik új turistamágnese és szociális életének középpontja lett.

A promenád St. Pauli Landungsbrücken és Baumwall között húzódik 625 méter hosszan és az 1964 óta szolgálatban lévő elődjét hivatott felváltani. Hamburgban sajnos jelentős történelme van az árvízi katasztrófáknak: az 1962-es nagy áradás idején például 315-en vesztették életüket, és mintegy hatvanezer otthon vált lakhatatlanná.

Az új dizájn megalkotásakor számítógépes szimulációkat és a legmodernebb technológiát alkalmazták, valamint a legfelkészültebb elemzőket vetették be. A legkeskenyebb részén tíz méter szélességű sétány keleti része 8,6 méterrel található a tengerszint felett, a nyugati pedig 8,9 – fő teendője megvédeni a várost a viharoktól és az extrém méretű dagályoktól.

Persze a precíz mérnöki munka nem csupán a sétány kulcsfontosságú feladatára koncentrálódott, merthogy a tervezők az esztétikumra és a játékosságra is ügyeltek, hiszen a promenád a hamburgi közösségi életben is tevékenyen rész vesz: kapott üzleteket és egy háromszintes éttermet is, melynek tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre.

Mindkét végében amfiteátrum-szerű lépcsőket helyeztek el, a kerékpárosoknak pedig külön sávot alakítottak ki.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át elkápráztatta a világot a feltűnő, környezetükből kitűnő épületekkel, amelyek legalább annyira természeti tüneményeknek tűntek, mint emberi alkotásoknak. Az ívek királynőjének is nevezett Hadid volt az első nő, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects aranymedálját is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom