Close
Így készül az évszázad első számú koktélja

Így készül az évszázad első számú koktélja

A New York-i mixer, Sam Ross alkotta meg még 2005-ben a Penicillin koktélt, ami azóta – akárcsak gyógyszer névrokona – elterjedt az egész világon.

Néhány évvel ezelőtt rendhagyó reklámkampánnyal rukkolt elő a Laphroaig skót whiskygyártó cég. Abban még semmi szokatlan sem lett volna, hogy átlagos embereket szólaltatnak meg, hogy mondják el az alkoholról a véleményüket, az azonban igencsak meglepő volt, hogy a reklámban számos vélemény finoman szólva is barátságtalan volt.

Az első korty olyan volt, mintha egy meleg lapáttal arcon ütötték volna –

mondta például egy férfi, más pedig olyan ízeket fedezett fel, mint a „jód” és a „formaldehid”. Ez volt a kiindulópontja a Penicillin nevű koktél megszületésének, amely a kétezres évek környékének egyik legnépszerűbb itala lett.

Ma a világ bármely koktélbárjába beléphetünk és rendelhetünk belőle egyet, legyünk New Yorkban, New Orleansban, Nápolyban vagy Nassauban.

A penicillin, hasonlóan a gyógyszerhez, amelyről elnevezték, mindenhol megtalálható.

A penicillin megalkotása során Ross csupán néhány alapanyaggal játszott. Először a bourbont skót kevert whiskyre cserélte, hogy csökkentse a tölgyes ízvilágot és édeskéseb aromával indítson. Ehhez adta hozzá a mézet, amit gyömbérsziruppal egészített ki, végül pedig egy pici füstös, skót whiskyt öntött a tetejére.

Így készítette pontosan:

  • 60 milliliter kevert whisky
  • 20 milliliter citromlé
  • 20 milliliter gyömbér szirup (mézes)
  • 7 milliliter füstös skót whisky

Elkészítése:

Egy jéggel megpakolt shakerbe kevert whiskyt, citromlevet és gyömbérszirupot öntünk, hat-nyolc másodpercig összerázzuk. Pohárba szűrjük, majd ráöntjük a tetejére a skót whiskyt. Kedvünk szerint kandírozott gyömbérrel díszítjük.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)

koktél | skót whisky | méz | alkohol | gyömbér

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram