A New York-i mixer, Sam Ross alkotta meg még 2005-ben a Penicillin koktélt, ami azóta – akárcsak gyógyszer névrokona – elterjedt az egész világon.
Néhány évvel ezelőtt rendhagyó reklámkampánnyal rukkolt elő a Laphroaig skót whiskygyártó cég. Abban még semmi szokatlan sem lett volna, hogy átlagos embereket szólaltatnak meg, hogy mondják el az alkoholról a véleményüket, az azonban igencsak meglepő volt, hogy a reklámban számos vélemény finoman szólva is barátságtalan volt.
Az első korty olyan volt, mintha egy meleg lapáttal arcon ütötték volna –
mondta például egy férfi, más pedig olyan ízeket fedezett fel, mint a „jód” és a „formaldehid”. Ez volt a kiindulópontja a Penicillin nevű koktél megszületésének, amely a kétezres évek környékének egyik legnépszerűbb itala lett.
Ma a világ bármely koktélbárjába beléphetünk és rendelhetünk belőle egyet, legyünk New Yorkban, New Orleansban, Nápolyban vagy Nassauban.
A penicillin, hasonlóan a gyógyszerhez, amelyről elnevezték, mindenhol megtalálható.
A penicillin megalkotása során Ross csupán néhány alapanyaggal játszott. Először a bourbont skót kevert whiskyre cserélte, hogy csökkentse a tölgyes ízvilágot és édeskéseb aromával indítson. Ehhez adta hozzá a mézet, amit gyömbérsziruppal egészített ki, végül pedig egy pici füstös, skót whiskyt öntött a tetejére.
Így készítette pontosan:
- 60 milliliter kevert whisky
- 20 milliliter citromlé
- 20 milliliter gyömbér szirup (mézes)
- 7 milliliter füstös skót whisky
Elkészítése:
Egy jéggel megpakolt shakerbe kevert whiskyt, citromlevet és gyömbérszirupot öntünk, hat-nyolc másodpercig összerázzuk. Pohárba szűrjük, majd ráöntjük a tetejére a skót whiskyt. Kedvünk szerint kandírozott gyömbérrel díszítjük.
(Forrás: RobbReport, fotók: Getty Images)
koktél | skót whisky | méz | alkohol | gyömbérVilágvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni
Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!