Nem kellett még új hely úgy Budának, mint ez

Egy étterem a Széll Kálmán téren. Hogy volt meg eddig Buda nélküle?!

A Pingrumba nem teljesen újoncként érkezett a hazai éttermi szcénába, már évekkel ezelőtt megágyazott neki a bulinegyed közepén, a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán működő zseniális Dobrumba. Mivel a Dobrumba szinte mindig tele volt, nem tűnt teljesen logikátlannak az, ha csinálnak egy hasonló vállalkozást, csak most Budán. Nyilván tulajdonosként ennél kockázatosabbnak tűnt a dolog, nincsenek előre megírt sikersztorik, főleg nincsenek ebben a járványos évben, de a nyitás óta kiderült, hogy mindenki megnyugodhat: a Széll Kálmán téren nyitott Pingrumba ugyanis dübörög.

"Az volt az inspiráció, hogy a hatfős csapatunk rengeteget utazott az elmúlt években, és mindenki azt próbálta behozni a Dobrumába és ide, amit az utak során magába szívott – mondja Laki Eszter dizájner és társtulajdonos. – Ez a Dobrumba esetében a Földközi-tenger partvidéke volt, de a Pingrumbával még keletebbre fordultunk, és Indiára, az isztánokra, és Iránra fókuszáltunk."

Mióta ez a beszélgetés elkészült, többször is jártam náluk már mezei vendégként. Egy csütörtök este például annyira tele volt a hely, hogy járvány ide, járvány oda, egy gránátalmamagot sem lehetett volna leejteni, sorban állás ment az asztalokért. Kétségtelen, hogy a Ping a foodie-k és azok zarándokhelye lett, akik szeretnek a felkapott helyekre járni, és ezzel máris hozza azt, amit a Dobrumba elért, és ki tudja, idővel meg is fejelheti azt.

És mit tud a Pingrumba? Szemnek kellemes, eklektikus környezet, amelyben egyesül Ázsia kaotikussága. Mivel a tulajcsapat remek dizájnérzékkel rendelkezik, tökéletesen hozták össze azoknak az országoknak a kultúráját, amelyek az étlapon megjelennek, sőt, az étterem elődjéből, a kínai Pingből is megtartottak pár elemet, és ez sem árt az összképnek – éppen ellenkezőleg. Nagyon Insta-kompatibilis a hely, én a saját feedemben tucatnyi embert láttam itt megfordulni, ez most a hely, ahová ki lehet öltözni, el lehet menni barátokkal, és ünnepelni kicsit ezekben az amúgy szorongós hónapokban, vagy el lehet vinni a Nagy Őt, ahová le lehet szervezni egy randit.

Mindez persze fabatkát sem érne, ha nem lenne magával ragadó a konyha. Azt gondoltam, nehéz lesz úgy meglepetést okozni nekem, hogy vagy féltucatszor voltam a Dobrumbában, de az étlap új fogásaival abszolút sikerült. Számomra a mezzék, a labneh, a tahini, és a többiek az abszolút a comfort food kategóriába tartoznak, és tudom értékelni a fine dining éttermek precíz tudományossággal megalkotott ízszimfóniáját is, kedvelem is őket, de az életszeretet, az ízek vastag dübörgése az ilyen helyeken szokott leginkább elkapni. Nagy közös élmények aláfestése az itteni konyha, a megosztásé, a másik kistáljába beletunkolásé az „ezt kóstold meg, besírsz!” gesztusoké.

"Én szakácskönyvet terveztem egy indiai nőnek, és az, hogy indiai ételek is bekerültek ide, az ennek is köszönhető – idézi fel Laki Eszter. – Itt más hangulatot tudunk létrehozni, a télikertünk például olyan, ami Tel-Avivban is lehetne."

"Az egyik legnagyobb újdonság, hogy van egy egyedi tervezésű faszenes grillünk, amivel olyan ízvilágot tudunk megidézni, ami nagyon jellemző azokra az országokra, amelyeknek a konyhája megjelenik nálunk – folytatja Laki Eszter. – A levantei grill zöldségtál tahinivel elképesztően finom, és bármelyik mediterrán ország éttermének étlapján elférne."

"Az Indiára jellemző thali tálat is szeretjük. Nyolc különböző fogást tartalmaz, amiben a levestől a főételig minden megvan ebben a sorban."

A künefe a levantei édességek ékköve, Egyiptomtól Palesztinán át a Dél-Kaukázusig megtalálható, olvasható honlapjukon. Őszintén szólva nem volt bizalmam valami iránt, ami egy vajban sült, forró kadaif tészta pisztáciával és sajttal, de ez az édesség minden képzeletemet felülmúlta. Előítéletes sorstársaim, adjatok egy esélyt a künefének!

Amikor én ott jártam, az étlapon még nem szerepelt a nitrókávé, de érdemes rákérdezni, mert remek lezárása egy ázsiai gasztrotúrával felérő lakomának.

labneh | nagy sztori | pingrumba | mezze | konyha

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom