Close
Július elsejétől betiltják Magyarországon az egyszer használatos polisztirol poharakat

Július elsejétől betiltják Magyarországon az egyszer használatos polisztirol poharakat

Július 1-től tilos lesz forgalomba hozni Magyarországon bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály a következő műanyag evőeszközökre és termékekre vonatkozik majd: fültisztító pálcika, evőeszköz (kés, villa, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz való pálca, polisztirolból készült edény (olyan ételtartó, amely az elviteles vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál), polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár.

A műanyag szívószálnak kiváló alternatívája a fémből készült változat

A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be, az új előírások szerint tilos azoknak a könnyű, egyszer használatos hordtasakoknak a forgalmazása, amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók.

Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. Annak érdekében, hogy csak indokolt esetben használják ezeket, a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik.

Az egyszer használatos műanyag italtartó poharak 2023-tól lesznek betiltva

Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni.

Az egyszer használatos műanyag italtartó poharak és fedeleik 2023-tól lesznek betiltva,

addig meg lehet találni a megfelelő alternatívákat és helyettesítő termékeket. A júliustól tiltás alá eső termékekből még korábban felhalmozott, július elseje előtt az importőr vagy gyártó által belföldön eladott készleteket a rendelet szerint még azok kimerüléséig fel lehet használni.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, Telex, Magyar Közlöny)

fenntartható fejlődés | budapest | magyarország | műanyag | polisztirol

FOLYTASD EZZEL

Egy füst alatt máris a legjobbak között – Budapest újhullámos BBQ-helyén ettünk

Kiderült, ki a világ legjobb séfje

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom