Close
Tökéletes szombat esti program a Portico Quartet jazz minimálja

Tökéletes szombat esti program a Portico Quartet jazz minimálja

A londoni jazz-elektro-ambient-minimál zenekar a friss albumával visszatért a gyökereihez, szombaton pedig hat év után visszatér a Müpa színpadára is.

Egy jókora stílusbeli kanyar, és hat év szünet után most szombaton visszatér a Müpába az angol Portico Quartet, méghozzá a legjobb formájában. A londoni banda az új lemezén, az Art in the Age of Automationon visszanyúl a gyökereihez: a jazz alapú, elektronika, ambient és minimalizmus közt kalandozó instrumentális zenéhez.

A Müpa Első látásra című friss és kreatív sorozatában ez alkalommal a Player.hu, az UrbanPlayer és a WMN.hu újságírói és szerkesztői mellett részt vettünk mi is, és kamerák előtt spontán reagáltunk a londoni zenakar jazzes, trippes zenéjére. Utólagos benyomásunk, hogy a Portico első látásra is jó, de másodikra még jobb.

Elsőre talán soknak hangzik, pedig kimondottan szellős, elmélyülős zene, szaxofonnal, basszussal, élő dobbal.

És a finom elektronikus alapokra ráúszik még a HANG nevű, ufóalakú acél ütőhangszer hipnotikus soundja.

A bőgős Milo Fitzpatrick (b), illetve Jack Wyllie és Nick Mulvey (j)

A PQ 2005-ben alakult, az egyetemi baráti társaság utcazenészként aratta az első sikereit London Southbank negyedében. Két évre rá debütáltak lemezzel, a Knee-Deep in the North Sea című albumukat Mercury-díjra jelölték, a Time Out pedig az év legjobb jazz, folk és világzenei albumának választotta.

Ezek után ha lehet egy árnyalattal még izgalmasabb lett a zenéjük, miután felkarolta őket a Pink Floyd és a Radiohead legendás rockproducer-hangmérnöke, John Leckie.

2009-ben megjelent az Isla című lemez, majd három évvel később a Portico, amivel felléptek a Müpában is.

A Portico után egy érdekes kitérő következett: kivált a csapatból Nick Mulvey, az addigi instrumentális albumokat pedig a vendégénekessel felvett, a korábbitól egészen eltérő hangzású Living Fields követte. Ezt csak Portico néven adták ki, és ma már nem is igazán sorolják a Portico Quartet albumai közé, inkább egy önálló együttes munkájának tartják.

A stílusbeli kitérő után, Keir Vine-nal kiegészülve tavaly visszatértek a régi névhez és hangzáshoz, és megjelent a sorrendben negyedik Portico Quartet lemez, az Art in the Age of Automation, amit minden szakmai fórum kitörő lelkesedéssel fogadott, és amit most a Müpában is bemutatnak.

A Séance idején – Forrás: Müpa

Sokaknak beugrott az új lemezről a Radiohead, mást a kultikus japán mesterre, DJ Krush-ra emlékeztette, megint mást pedig egy Subaru-reklámra.

Bármikor összeállíthatnánk az eddigi munkásságukból egy bivalyerős sci-fi soundtracket, de ne menjünk ilyen messzire, egy otthon töltött, lazulós estéhez elképzelni sem lehet alkalmasabb zenét.

Alig pislákoló hangulatvilágítás, egy palack bor, és az új lemez, amit ők maguk a régebbi dolgaik ápdételt verziójának írnak le – kell ennél több?

Koncert az idei turné londoni állomásán – Fotó: Müpa

Mindegy, hogy a hallgató egyedül üldögél a (majdnem teljesen) sötét szobában, vagy van, akivel beszélgethet, merthogy annyira sosem marad minimál zene, hogy unalmassá váljon, másfelől talán még a bornál is jobban ellazít, és beindítja a társalgást.

A Müpa egy harmadik, szintén megfontolandó variációt kínál: a szombatra jelzett eső elől a teraszra behúzódva, a komótosan hömpölygő Dunát bámulva ihatunk egyet a koncert előtt, így hamar ráhangolódhatunk a koncertre.

Meglehet, elsőre magányos, bekuckózós, esetleg éjszakai autózáshoz passzoló zenének hangzik, és persze ebben nincs is hiba, de élőben jóval erősebb a hatása. Meggyőzőbb bizonyíték nem kell erre ennél a franciaországi koncertnél:

Portico Quartet, május 12. 20:00 – 22:00, Müpa

Közreműködők: Duncan Bellamy – dob, elektronika; Milo Fitzpatrick – bőgő; Keir Vine – HANG dobok, billentyűs hangszerek; Jack Wyllie – szaxofon, billentyűs hangszerek.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Rendkívül szigorú korlátozásokat jelentettek be itthon
Kis lépések is igazoltan csökkentik az otthoni és a munkahelyi stresszt
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom