Close
Kilenc restaurált magyar filmre ülhetünk be egy patinás moziba. Berlinben

Kilenc restaurált magyar filmre ülhetünk be egy patinás moziba. Berlinben

Újabb hatalmas piros pont jár az általunk is nagyon kedvelt német fővárosnak, ahol a Babylon művészmozi februárban egy hónapos vetítéssorozatot szentel a közép-európai szerzői film nagy korszakának.

A keleti blokk filmjei a hatvanas években – 50 év távlatából című sorozat nem kevesebb mint ötven híres, hatvanas években készült filmet kínál, közte kilenc magyart. Fábri Zoltán, Jancsó Miklós és Szabó István restaurált klasszikusait két-két vetítésen láthatja a berlini közönség.

A csehszlovák újhullám, Andrzej Wajda, Roman Polanski, Milos Forman, Andrej Tarkovszkij filmalkotásai mellett négy Fábri Zoltán – Isten hozta, őrnagy úr!, A Pál utcai fiúk, Két félidő a pokolban, Húsz óra –, két Szabó István – Apa, Az álmodozások kora – és két Jancsó Miklós – Szegénylegények, Fényes szelek – film lesz műsoron.
A filmek teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával készült a Magyar Filmlaborban.

A vetítéssorozat részben a berlini filmfesztivállal párhuzamosan zajlik, ahol szintén szerepel klasszikus magyar film: Mészáros Márta világhírű Örökbefogadás című filmje a felújított klasszikusokat felvonultató válogatásban, Tarr Béla legendás Sátántangó-ja a Berlinale Fórum programjában lesz látható a napokban.

A hatvanas évek politikai és kulturális téren az elmúlt évszázad legmozgalmasabb időszaka volt, amely egy pusztító háború utáni valódi újjászületést hozott. A fiatalok ahelyett, hogy szüleik nyomdokaiba léptek volna, túlléptek rajtuk, nem elégedtek meg a megöröklött sablonokkal, nem álltak egy ideológia szolgálatába, ki akartak törni a katonás egyformaságból. (…) Mi volt ez a korszak, a pillanat heve, valaminek a kezdete vagy a befejezése? Milyen hatással vannak ránk ezek a filmek ötven év távlatából, amikor egy újabb jégkorszak elé nézünk?

(Fotó: Babylon Berlin)

régi | berlin | Babylon | magyar | mozi

FOLYTASD EZZEL

Borokkal, ételekkel és zenével vár szombaton az a hely, ahol nagyon jó lenni

Egy nógrádi kis faluba érkezik az év legkedvesebb egynapos művészeti fesztiválja

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom