Close
Beindul a rezsiturizmus: ide menekül mindenki a fűtési szezon elől

Beindul a rezsiturizmus: ide menekül mindenki a fűtési szezon elől

Egy angol utazási iroda a rezsiemeléssel pontosabban az ellen kampányol.

A TravelTime World új kampányának címe The Heat Is On, vagyis Megy a fűtés, középpontjában pedig az áll, hogy sok helyen a hosszútávú vakációk jobban megérik, mint a rövidebb tartózkodások. Ez pedig különösen jól jöhet a téli hidegben.

Hogyan alakulnak az árak?

Mint Ashley Quint, a cég nyaralástervezője elmondta, az ötlet azután született, miután kiderült, hogy Nagy-Britanniában az energiaárak 2023 áprilisáig akár az évi hétezer fontot (körülbelül 3 millió 280 ezer forint) is elérhetik, ami havonta nagyjából 273 ezer forintos, és körülbelül napi húsz fontos (körülbelül 9000 forintos) költséget jelent.

A szektort érintő, októbertől várható nyolcvan százalékos áremelkedés miatt az átlagos brit háztartás gáz- és áramszámlája akár évi 3549 font (körülbelül 1 millió 665 ezer forint) is lehet, de a következő díjnövekedés január és március között akár ötezer fontig (2 millió 346 ezer forintig) is lendítheti a rezsit.

Eközben viszont januárban meglehetősen olcsón lehet például Máltára, Spanyolországba vagy Portugáliába utazni, ahol sokkal kellemesebb az idő. A cég elmúlt hetekben végzett kutatásai szerint

ebben az időszakban könnyen lehet napi 20-25 fontos (9-12 ezer forintos) áron szállást találni egy hónapra, és ebben már a repülőjegy is benne van.

Az ennél melegebb helyek, mint például a Kanári-szigetek drágábbak lehetnek, és minél távolabbi úti célban gondolkodunk, a repülőjegyért értelemszerűen annál többet kell fizetnünk a lakhatási és megélhetési költségek viszont kisebbek lehetnek.

Mint Quint hozzátette, Thaiföldön is kijöhet a szállás és a repülőjegy napra lebontva kevesebb mint ötven fontból (23 ezer forintból), ha egy hónapnál tovább marad az ember.

Hová tartanak a rezsituristák?

A kampánnyal először a nyugdíjasokat akarták megcélozni, de a távmunkásoknak is alternatíva lehet, hogy egy napfényes tengerparton töltsék a telet.

Persze, ehhez a „megoldáshoz“ így is az átlagosnál nagyobb mobilitásra van szükség, a pénzről nem is beszélve, miközben a megélhetés is egyre drágább.

Ugyanakkor vannak, akik már így terveznek a télre. Mint Quint elmondta, jelentkeztek már utazók novemberi, hathetes karibi körutazásra, és van, aki Ausztráliát járja néhány hónapig, beleértve a karácsonyt és a szilvesztert is.

Eközben van, ahonnan a tankolásért is érdemes átmenni a szomszédba, míg egyes szerencsés vidékeken ingyen kapják a lakosok a gázt.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

energiaárak | télből a nyárba | rezsi | rezsiemelés | téli utazás

FOLYTASD EZZEL

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Bárki megszállhat III. Károly király erdélyi házában

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram