Hat zseniális művész kihagyhatatlan koncertjére hív a Müpa

Mi a jobb egyetlen fiatal tehetség zseniális koncertjénél? Hat feltörekvő művészt meghallgatni a Müpa szervezésében! Az Európai Koncerttermek Szervezetének (ECHO) Rising Stars sorozata Magyarországon is meghódítja a komolyzene rajongóit, köszönhetően azoknak a fantasztikus előadóknak, akik egyszer hegedűn, másszor kürtön, zongorán vagy virtuóz furulyajátékban nyűgöznek le bennünket.

Simply Quartet, a metropolita virtuózcsapat

A Simply Quartet vonósnégyese 2008-ban alakult Sanghajban, azóta azonban jelentős átalakuláson mentek keresztül, miután további tehetségekkel bővült az alapvetően kínai csapat. A norvég csellista és az osztrák hegedűs személyében olyan inspiratív előadókkal lettek gazdagabbak, aminek köszönhetően létrejöhetett egy semmihez sem hasonlítható, fúziós kvartett, amiben elementáris erővel jelenik meg a multikulturalizmus és a zenei nyitottság. A vonósnégyes játszott már börtönben, hajléktalanszállón, a világ legnagyobb koncerttermeiben, most pedig készen állnak arra is, hogy meghódítsák a magyar szíveket.

A Simply Quartet előadása meghallgatható november 19-án, 17:30-tól a Fesztivál Színházban.

Johan Dalene, az érzékeny lelkű, kiemelkedően tehetséges szólista

A csupán húszéves svéd-norvég hegedűs, Johan Dalene fiatal kora ellenére sikert sikerre halmoz. Született zseni, hiszen négyévesen már hegedűn játszott, első fellépését pedig hétévesen adta. Elsöprő tehetségét a BBC New Generation Artist programja is elismerte, de az elmúlt években elnyerte a Norvég Szólisták Díját, hogy aztán mindenkit maga mögé utasítson Carl Nielsen Nemzetközi Versenyen is. Talán pontosan ezért tartják kifejezetten érzékeny fiatalembernek, aki azonban empatikus képességeinek is köszönhetően tud fantasztikusan kollaborálni az olyan világhírű együttesekkel, mint a Cseh Filharmonikusok vagy olyan karmesterekkel, mint Sakari Oramo.

Johan Dalene lenyűgöző estje november 19-én, 20 órától kezdődik a Fesztivál Színházban.

Kebyart Ensemble, a balinéz zenei stílus találkozása négy spanyol zenésszel

A négyfős barcelonai csapatra alakulásukkor a balinéz hagyományok, a gamelán gongzene stílusirányzatai hatottak. Előadásmódjukban, zenéljük dinamikájában pedig mindezt megőrizték, hiszen a szaxofonkvartettet hallgatva néhol a hullámzó tengeren érezhetjük magunkat, míg máskor egy lüktető, különleges világba repítenek bennünket, ahol minden csupa szín, csupa varázslat. Az együttes 2014 óta megfordult már Európa leghíresebb koncerttermeiben, valamint nemzetközi versenyeket nyertek Svájcban és Ausztriában. A Müpában Stravinsky, Florent Schmitt és a Mendelssohn-testvérek, valamit Jörg Widmann műveivel visznek bennünket egy különleges utazásra.

A Kebyart Ensemble lüktető, magával ragadó előadása november 20-án, 17:30-kor lesz hallgató.

Ben Goldscheider, aki rácáfol a kürtöt érintő minden sztereotípiára

Bár a kürtre elsősorban mint kamarazenei hangszerre gondolunk, van egy fantasztikus zenész, aki egyszer gondolt egy merészet, és úgy döntött, kilép a tömegből, hogy egymaga meghódítsa az egész világot. És milyen jól tette ezt, hiszen mára igazi viruózzá vált hangszerén, egy olyan különleges előadóvá fejlődött, aki a zenében nem ismer lehetetlent. Agilitása, tehetsége, alázata a legnagyobb sikerekig vezeti, 2018-ban első lemezét is megjelentette, ami minden elismerést bezsebelt. A Wigmore Hall, a Queen Elizabeth Hall és a berlini Pierre Boulez Saal után most Budapestre látogat, hogy egy különleges előadás keretében hozza egy színpadra Beethovent, Schumannt, Vigneryt a kortárs művésszel, Mark Simpsonnal.

Ben Goldscheidert játékában november 20-án, 20 órától gyönyörködhetünk.

Isata Kanneh-Mason, a családja árnyékából kitörő zongoraművész

A fiatal zongoraművész Anglia egyik legismertebb muzsikuscsaládjának a tagja. Hat testvérével egyetemben születésétől fogva a zene vette körül, nem csoda, hogy mindegyikük kiemelkedő tehetsége saját hangszerének. Elérkezett azonban az idő, amikor Isata úgy döntött, szólókarrierbe kezd, és önálló esteken varázsolja el közönségét. Ennek ellenére összetartó családjától sem szakadt el, időről időre testvéreivel lép fel, hogy szenvedéllyel folytassák a közös kamaramuzsikálást. Hazánkba ezúttal egyedül érkezik, hogy személyes varázsával és különleges előadásmódjával töltse be a Fesztivál Színház terét. A Müpában felcsendül majd Mozart-szonáta, Rachmaninov-etűd és Chopin-ballada is, hogy aztán a jamaicai születésű komponista, Eleanor Alberga darabjának magyarországi bemutatóját is hallhassuk.

Isata Kanneh-Mason szólóestje november 21-én 17:30-kor kezdődik.

Lucie Horsch, a furulyavirtuóz, aki újra és újra meghökkenti a világot

A fiatal művész több mint virtuóz: mester, mágus, akire már akkor felfigyelünk, amikor még csak a szájához emeli hangszerét. Nem túlzás azt állítani, hogy kilencévesen kezdte zenei karrierjét, akkor játszotta el egy tévéműsorban Brahms 5. magyar táncát, amit hallva a legnagyobb szakértőknek is leesett az álla. A zsenialitását pedig azóta is napról napra megcsillogtatja, így garantáltan fenomenális zenei élményben lesz része annak, aki részt vesz budapesti fellépésén. Az előadásában Telemann, Castello, Couperin, Francesca Caccini és Bach zenéi szólalnak meg, de a finn zeneszerző, Lotta Wennäkoski szólófurulyára írt műve mellett Kurtág György két kompozícióját is meghallgathatjuk.

Lucie Horsch november 21-én, 20 órakor készül arra, hogy lenyűgözze a Fesztivál Színház közönségét.

(Fotók: Müpa)

müpa | rising star | programajánló | művészetek palotája | koncert

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom