Close
Ezért a francia dizájn egyik csúcs­teljesítménye a Roche Bobois

Ezért a francia dizájn egyik csúcs­teljesítménye a Roche Bobois

Kifinomultság, elegancia, egyediség, stílusosság és luxusminőség – a jófajta formatervezésre egytől-egyig jellemzőek ezek a jelzők, viszont a legmagasabb szintet képviselő, ikonikussá váló dizájnban ennél mégis valami több van: a merészség, a pimaszság és a trendekre való bátor fittyet hányás az, ami korszakalkotó bútorokat adott a világnak. És ez a vagány formatervezői finesse az, amit a francia dizájnbrandek krémje mintha csak az anyatejjel szívott volna magába, annyira természetesen jön számukra a páratlan elegancia és a legjobb értelemben vett lázadó szabadság galvanizálása a tervezésben. Tökéletes példa erre az utánozhatatlanul franciás csillagegyüttállásra a Roche Bobois, ahol az egyedülálló bútorokkal együtt az egész art de vivre-életérzést is megvásárolhatjuk. Megnéztük közelről, milyen a budapesti showroomjuk, és a brand történetével is megismerkedtünk.

A mindent megváltoztató találkozás

A Roche Bobois története 1950-ben kezdődött, mikor Jacques Roche megvásárolta a Rue de Lyon-on található régi Alexandre Dumas színházat, és fiaival együtt két üzletet hozott létre benne, hogy az akkori kor lehető legjobb kortárs bútorait árusítsák. Míg az első évtizedben a Bauhaus-tervezők voltak túlsúlyban, a hatvanas években már a skandináv dizájn adott szelet a család szárnyai alá. Ekkor ismerkedett meg a két francia család, Francois és Philippe Roche Patrick és Jean-Claude Chouchannal Koppenhágában, akik egyébként Roche-éktól nem messze, a párizsi Au Beau Bois nevű üzletükben árusítottak bútorokat (ebből lett később a Bobois). A nagy találkozás eredménye egy olyan közös katalógus megtervezése lett, amellyel 1961-ben azonnal berobbantak a dizájnvilágba: az eladásaik azonnal az egekbe szöktek és nem volt visszaút a legendává válásban; a brand saját identitást szerzett és olyan globális márkanévvé vált, amely ma már 255 üzlettel rendelkezik világszerte.

A világhír végtelenül variálható négyzete

A kortalan ikonikusságot nem is igazolhatná más jobban, mint a brand legismertebb bútora, az 1971-ben piacra dobott Mah Jong-kanapé. A teljesen formabontó megközelítéssel készült, pimaszul újító, de mégis elképesztően kényelmes és komfortos darabot Hans Hopfer festő, szobrász és tervező alkotta meg, a Roches Bobois-val összeforrt darab pedig ötven év alatt sem veszített frissességéből és népszerűségéből.

Vakmerő kollaborációk – tudatosan

Ezekben az együttműködésekben pedig olyan névlistával rendelkezik a Roche Bobois, amivel még a high-end bútorok világában is kevesek, a márka ugyanis olyan nagynevű tervezőkkel dolgozott és dolgozik együtt, mint Ora Ito, Marcel Wanders, Cédric Ragot, Sacha Lakic, Christophe Delcourt, Kenzo Takada vagy épp Stephen Burks, és olyan világhírű divatházakkal, mint a Jean Paul Gaultier, a Christian Lacroix Maison vagy a Missoni Home.

A Roche Bobois emellett a művészeti életben sem tétlenkedik; nemrégiben megnyitotta saját kreatív laboratóriumát Monacóban, a La Galerie Roche Bobois-t, ahol a márka legvakmerőbb bútordarabjaiból, világítótestjeiből és dekorációs elemeiből mutatnak be válogatást. A La Galerie Roche Bobois nyitott továbbá a kulturális és művészi kreativitásra; egy olyan hellyé vált, ahol művészek és alkotók adják egymásnak a kilincset, hogy bemutathassák műveiket. A kollaborációk, művészeti nyitások és legendás bútorok ápolása mellett pedig a Roche Bobois nem feledkezik el a környezetről sem és nagyon tudatos az ökológiai lábnyomát illetően.

Látogatás a showroomban

A Roche Bobois Flagship Store a belvárosban, történelmi múlttal rendelkező épületek szomszédságában található, másrészt a showroomnak egy műemléképület ad otthont, amely nemcsak különleges atmoszférát teremt, de egyedülálló mérete miatt egyedi belsőépítészeti megoldások alkalmazását is lehetővé tette.

Már csak a boltban tett látogatás is felejthetetlen élményt jelent.

Hogy ez mennyire így van, az kiderül a videónkból:

Ha több is érdekel:

FOLYTASD EZZEL
Látványos zebrákat festenek London utcáira
Méregdrága aranyszobor készült egy avokádós bagelről
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom