Close
Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány: 17 alapélelmiszer árát korlátozzák mostantól Romániában

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány: 17 alapélelmiszer árát korlátozzák mostantól Romániában

Romániában sürgősségi rendeletet fogadott el pénteken a kormány 17 alapélelmiszer árának korlátozása érdekében.

A jogszabály a következő három hónapban 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel.

A rendelet meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, „telemeára” (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozik.

Florin Barbu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a jogszabály semmilyen módon nem érinti a gazdákat, az általuk előállított termékek (élelmiszerek és élelmiszeripari nyersanyagok) árát maguk szabhatják meg. Az élelmiszerárak csökkentését célzó sürgősségi rendelet a közlönyben történő megjelenésétől számított 30 nap után lép életbe. Hatályának esetleges meghosszabbításáról az alkalmazás tapasztalatai függvényében a három hónapos időszak végén döntenek.

(Fotók: Unsplash)

románia | élelmiszer | drágulás | ár | infláció

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram