Close
Visszarepít a múltba és teljesen magával ragad ez a látványos kiállítás

Visszarepít a múltba és teljesen magával ragad ez a látványos kiállítás

A Time vagyis az Idő című kiállítás a melbourne-i Flinders Street állomáson nyitott meg, amelyben tizenegy elhagyatott szobát alakítottak át, hogy szemléltessék a háború után ipari környezetet. Rone itt alkotott maradandót.

Rone egy melbourne-i művész, aki a szépség és a múlandóság, a pusztulás közötti szinergikus kapcsolatot kutatja. Street art művészként leginkább kísérteties, stilizált női arcképeiről híres, amelyekkel azt üzeni:

a szépség múlandó is lehet.

Legújabb, nagyszabású projektjében tematikus szobákat alakított ki a vonatállomás egyik, több évtizede lezárt szárnyában. Ezek a terek az épület történetére és a 20. század közepén, a Melbourne belvárosában működő iparágakra utalnak. A berendezések, az odahelyezett szerszámok, a gépek és az egyéb kiegészítők

hűen tükrözik az akkori munkásosztály mindennapját, a gyárak, az irodák és az üzletek üzemelését.

Az egyik teremben tizennégy korhű írógépet helyeztek el fémasztalokon, mellettük székek láthatók meglehetősen leromlott állapotban. Egy másik helyiségben régi varrógépek jelennek meg a vágóasztalok mellett, hogy a város textiliparát idézzék meg.

A bálterem pedig rozsdás üvegházzá alakult.

Ezekben a terekben jelenik meg rendkívül hangsúlyosan Teresa Oman modell különböző nagyméretű portrékon.

A művész célja az volt, hogy olyan hatást keltsen, amiben a közönség nem lehet biztos abban,

hol végződik a műalkotás és hol kezdődik az eredeti épület.

Rone a projekten több mint százhúsz szakemberrel dolgozott együtt, köztük festőművészekkel, világítástervezőkkel, örökségvédelmi szakértőkkel, díszletépítőkkel, hogy

a műemléképületet óvják, de az installációkat életre keltsék.

A munka több mint három évig tartott, igaz, a feladat javát távolról, egy számítógépes tervezőprogrammal végezték el még a pandémia miatti lezárások idején.

Rone reméli, hogy a kiállítás arra ösztönzi majd a látogatókat, hogy felfedezzék a rég elfeledett terek lenyűgöző történetét, és meglássák bennük a jövő lehetőségeit.

(Forrás: Dezeen, fotók: Rone)

melbourne | kiállítás | vasútállomás | tárlat | installáció

FOLYTASD EZZEL

Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram