Close
Durva, hogy mit művelnek a kisállatként behurcolt majmok az üdülőszigeten

Durva, hogy mit művelnek a kisállatként behurcolt majmok az üdülőszigeten

A félig francia, félig holland, karibi Szent Márton-szigeten veszélyesen elszaporodtak a zöldes színű szőrzetükről ismert sárgahasú szavannacerkófok.

Az első látásra aranyosnak tűnő állatok Afrikából származnak, és eredetileg a gyarmatosítók házi kedvenceiként és kereskedelmi hajókon érkeztek a szigetre, ahol különösen jó alkalmazkodóképességüknek hála annyira elterjedtek, hogy már néhány őshonos faj túlélését is veszélyeztetik.

A sziget holland részén a hatóságok már elrendelték 450 állat megölését, míg a francia oldalon még zajlik az adatgyűjtés. Az egyik szomszédos szigeten, St. Kittsen közben már annyi lett a majom, mint az ember: 2020-ban összesen negyvenezret számláltak.

St. Kittsen  arra figyelmeztetik a vendégeket, hogy ne etessék a majmokat

A majmok ugyanakkor nemcsak a biodiverzitásra veszélyesek, agresszív viselkedésükkel bosszantják a helyi lakosokat és háziállataikat, felborogatják a szemeteskukákat, és kárt tesznek a kertekben.

Szinte bármit elfogyasztanak a tojásoktól kezdve a dísznövényeken át a gyümölcsökig, és miután étel bőséggel áll rendelkezésre, a majmok szaporodásának sincs, ami gátat vessen természetes módon. Az állatok főleg a 2017-es Irma hurrikán után terjedtek el nagyobb területen, miután a vihar elsöpörte a megszokott élelmi forrásaikat, és újak után kellett nézniük. Így tették be a lábukat mindenhová.

A szavannacerkófokkal ellentétben más majomfajok inkább védelemre szorulnak.

(Forrás: CBS News, képek: Getty Images)

Sint Maarten | biodiverzitás | sárgahasú szavannacerkóf | Szent Márton-sziget | majmok

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram