Close
Egy San Fransicóban élő magyar elmeséli, hogyan élik meg a helyiek a pusztító tűzvészt

Egy San Fransicóban élő magyar elmeséli, hogyan élik meg a helyiek a pusztító tűzvészt

Mint ismeretes, Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz. Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész. San Franciscót csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel. A San Franciscóban dolgozó Gáspár András jóvoltából most első kézből tudunk beszámolni a város apokaliptikusnak tűnő hangulatáról.

Számos intézkedést vezettek be az emberek biztonsága érdekében, hiszen a szárazság, az óriási hőség és az erős szél “történelmi léptékű pusztítást” okoz.

“A tűzoltók kérték, hogy ne menjenek az emberek az óceánhoz a strandokra, mert egy esetleges evakuálást csak nehezítene az utakon kialakult dugó, illetve a tűzoltók is gyorsabban a helyszínre tudnak érni. Javasolják a lakosságnak a légtisztitó berendezések használatát – amennyiben lehetőségük van rá. Viszont a nagy fogyasztású elektromos gépeket lehetőleg csak akkor használják, ha nagyon muszáj, valamint inkább este mossanak. Alakítsanak ki menekülési útvonalat és pakoljanak össze egy táskát a fontosabb dolgokkal, ha megtörténne az evakuálás. Kialakítottak egyébként evakuálási pontokat is, illetve még azt ajánlják, a telefon mindig legyen feltöltve, és legyen benzin a tankban”– mondta a Roadsternek az építési vállalkozóként házfelújításokkal foglalkozó Gáspár András.

A mindennapokat értelemszerűen alaposan befolyásolja a filmekben látott képsorokat megidéző katasztrófahelyzet. “Eddig is be voltunk zárva a járvány okán, de néhány hete az éttermek kinyithattak, az utakat lezárták és kipakolták a kültérbe az asztalokat és a székeket. Így az emberek tudtak kicsit szocializálodni, de most a tűz miatt sajnos már ez a lehetőség sincs meg. A mozgás nagyon le van korlátozva” – folytatja Gáspár András, akiben mindezek ellenére nincs félelemérzet. “Sokkal inkább elkeseredettség. Kalifornia ezen része is csodálatos es unikális természeti adottságokkal rendelkezik, melyek egyszerűen hamuvá válnak. Elég csak a hatalmas, több száz eves mamutfenyőket, vagy a napa-völgyi borvidéket említeni, ami teljesen elpusztul.”

Érthetően kimeríti a san franciscóiak lelkét az újabb erőpróbra, ráadásul a koronavírus-járvány sem csengett még le. A város kihalt, alig látni embereket az utcán.

“Amint egy kicsit jobb a levegő minősége, aki teheti, kimegy a szabadba mozogni. Volt olyan nap, amikor a légszennyezettség (AQI) elérte a 235-ös értéket, miközben Budapesten ugyanez a szám 8-as volt. A gyerekek újra online oktatáson vesznek részt és pár hete elindult a foci is, de a tűzesetek és a levegő minősége miatt hétről hétre elmaradnak az edzések. Az embereket mérhetetlenül megviseli, hogy miközben tart a járvány, még egy természeti katasztrófával is meg kell küzdeniük.”

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, a cikkhez felhasznált forrás az MTI híre)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom