Close
Komoly következménnyel jár a grönlandi jégmezők soha nem látott mértékű olvadása

Komoly következménnyel jár a grönlandi jégmezők soha nem látott mértékű olvadása

Hatszázmilliárd tonna jeget veszített Grönland a 2019-es északi-sarki rendkívüli nyári melegben. Kutatók szerint ez a mennyiség elegendő arra, hogy globálisan 2,2 milliméterrel növelje a tengerszintet két hónapon belül.

Az Antarktiszon is folytatódott a tömeges jégveszteség az Amundsen-tengeröbölben és az Antarktiszi-félszigeten, de a kontinens keleti részén, a Maud-királynő-földön lehullott nagy mennyiségű hó ezt bizonyos mértékig ellensúlyozta – derül ki a Kalifornia Egyetemen és a NASA bolygókutató intézetében (JPL) dolgozó kutatók tanulmányából.

Az amerikai geológiai társaság Geophysical Research Letters című folyóiratában megjelent tanulmánya szerint 2002 és 2019 között Grönland 4550 milliárd tonna jeget veszített el, évi átlagban 268 milliárd tonnát, utóbbi kevesebb mint a fele a tavaly nyári veszteségnek.

“Az Antarktiszon is folytatódik a tömeges jégveszteség, ami nagyon rossz hír a tengerszint-emelkedésre nézve. De megfigyeltünk nagymértékű jéghízást a földrész keleti, Atlanti-óceáni térségében, amelyet a hatalmas havazások idéztek elő. Ez segített csökkenteni a tömeges jégveszteséget, amelyet az elmúlt két évtizedben a kontinens más részein figyeltünk meg” – mondta Isabella Velicogna, a Kaliforniai Egyetem földtudomány professzora, a JPL kutatója.

A megfigyeléseket a NASA és a Német Űrközpont GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) ikerműholdjaival végezték, amelyek különösen pontosan képesek mérni a Föld gravitációjában végbement változásokat. A műholdak nagyon hatékonyan figyelik a Föld víztartalékait, a sarki jeget, a globális tengerszintet és a talajvizet is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

jéghegy | globális felmelegedés | északi sark | olvadás | jég

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram