Close
Sokcsillagos borok a Borjour Magnumon

Sokcsillagos borok a Borjour Magnumon

Több mint ezer bor lesz kóstolható korlátlanul február 16-án a 10. Borjour Magnumon. Most bemutatjuk azokat, melyeket Michelin-csillagos magyar éttermek poharaznak. Mert valamilyen stratégia muszáj, ha ezer bor közül kell választanunk…

Kétszázhúsz borászat több mint ezer bora hat óra alatt: ez még ultrafutásnak sem lenne rossz. Persze azzal még a szervezők is tisztában vannak, hogy a táv teljesíthetetlen. Ezért is kell valamiféle stratégiát gyártania annak, aki úgy gondolja: február 16-án a Borjour Magnum-belépőjéért bizony mindent megkóstol a Millenárison, amire csak kíváncsi.

(Muhaha, mondják a tapasztaltak, hiszen érkezzen bárki bármilyen előre készített listával, térképpel, elmélettel, a második óra felénél úgyis elrabolják a rég nem látott haverok vagy a borászok, akik kézről kézre adják a szomszédoknak, és a jól felkészült látogató azon kapja magát, hogy már este nyolc, és még mindig csak jól érezte magát…)

Tehát stratégiának lennie kell! És ha már az a koncepció, hogy a jelen lévő ezerplusz borból mazsolázni akarunk, nem pedig sorban haladni, akkor van egy tippünk:

kóstold azokat, amit a Michelin-csillagos éttermek sommelier-i súgnak!

A külföldi éttermeket hagyjuk is: igen, lesznek olyan borok a Borjour Magnumon, melyek több, egy-két csillagos skandináv étterem borlapján szerepelnek, de ha valaki ezekre kíváncsi, azokat úgyis kikéri a degusztációs menühöz, amikor véletlenül Stockholmban vagy Koppenhágában ragad egy Michelin-csillagos vacsorára.

De ha Magyarországon maradunk, akkor már belátható, azaz végigkóstolható mennyiségű az a tétel, amelyeket a borlapjukon tartanak a Michelin-csillaggal értékelt éttermek: ezek azok a borok, amelyekkel nap mint nap szeretnek dolgozni az ország legjobb sommelier-i – hiszen ők válogatták a borlapra őket. Méghozzá úgy, hogy pohárban is felszolgálják: azaz nem arról van szó, hogy pihen belőle a hűtő mélyén egy poros karton, amit néha megsimogat a borpincér, ha arra jár, hanem ezeket a séfekkel együtt választják ki, sokszor ajánlják, és szívesen mesélnek róluk akár napjában tízszer.

A teljesség igénye nélkül:

Villa Tolnay Sauvignon Blanc, Badacsony (Costes Downtown)
Oremus Mandolás Furmint, Tokaj (Borkonyha)
Csendes Dűlő Szőlőbirtok Kéknyelű, Badacsony (Costes Downtown)
Spiegelberg Artisan Winery Chardonnay, Somló (Borkonyha)
Cseri Merlot, Pannonhalma (Borkonyha)
Kovács Nimród Winery Kékfrankos, Eger (Costes)
Pajzos Tokaj 5 puttonyos aszú, Tokaj (Costes Downtown)

Persze ha azt szeretnénk elsorolni, hogy hány olyan bor lesz a Borjour Magnumon, mely a csillagos éttermek teljes borlapján is szerepel, háromszor ilyen hosszú lenne a lista. Inkább ennek végeztével csapj bele egy másik sorba: mondjuk, ha a csütörtöki Valentin-napot véletlenül elszándékozol felejtenifelejted, akkor is van mentőöv: a szervezők a keddi Borjour rádióadásukban előkóstolnak néhány szerelmes nevű bort: lesz például Szexi, Nálad vagy nálam?, Ölelés, és végül Élvezet… Aki ilyen sorból sem tud választani, annak nincs szíve.

Időpont: 2019. február 16., 15:00-21:00
Helyszín: Budapest, Millenáris Park, B, C és D épület
Részletek itt.

rendezvény | costes downtown | magnum | bor | borjour

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram