Close
Kiderült, meddig tekerheted le a klímát a spanyolországi szállodai szobákban

Kiderült, meddig tekerheted le a klímát a spanyolországi szállodai szobákban

A turistáknak lehetőségük lesz arra, hogy beállítsák maguknak a klímát a szállodai szobákban, amikor Spanyolországban életbe lép az új légkondicionálási szabály – tisztázta az ország idegenforgalmi minisztere.

A spanyol kormány a napokban hagyott jóvá egy ideiglenes törvényt, amely 26 Celsius-fokról 27-re emelte a légkondicionáló berendezések minimálisan beállítható hőmérsékletét. Mindez szerdán lép hatályba.

Reyes Maroto spanyol idegenforgalmi miniszter megerősítette, hogy a szabály a szállodák közös helyiségeire vonatkozik, az egyes szobákra nem. Hozzátette, hogy a tömegközlekedési eszközökön, a bárokban és éttermekben, valamint “a testmozgást igénylő helyeken engedélyezik a hőmérséklet 25 fokra csökkentését.

Ez része annak az energiatakarékossági csomagnak, amelyet az EU az orosz olajtól és gáztól való függőség csökkentése érdekében követel. Az utazási ágazat képviselői közül viszont többen az intézkedés elvetését vagy elhalasztást kérték, mivel attól tartanak, hogy az hatással lehet a nyári turizmusra.

Az új szabályokat nem sokkal azután jelentették be, hogy Spanyolországban a hőhullám alatt bizonyos régiókban 45 és 46 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, az ország egyes részein pedig erdőtüzek törtek ki. Spanyolországban több mint hat évtizede nem volt olyan forró hónap, mint az idei július.

Az új szabályozás a középületekre vonatkozik majd. Ez azt jelenti, hogy a közterületeken nem lehet 27, egyes esetekben pedig 25 Celsius-fok alatt működtetni a légkondicionálót, plusz az utcai lámpákat is tompítani fogják a 25 százaléknyi megtakarítás érdekében.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban újabb hőhullám várható Spanyolországban, a hőmérséklet ismét 40 Celsius-fok fölé emelkedhet.

Így miközben mi kétszer is meggondoljuk, hogy a betondzsungelben töltsük-e a nyaralást, addig Madrid megoldást keres. A legújabb ötlet pedig egy „szélkerté“, amely akár négy fokkal is lehűtheti a környező utcákat.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Unsplash)

spanyolország | klíma | limit | közterület | szabályozás

FOLYTASD EZZEL

Ezért a ritka égi jelenségért érdemes lesz kimenni az udvarra a nap közepén

Budapestet is érinti ez a 46 éjszakás, folyami szuperhajós álomutazás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram