Close
Így spórolnak az étkezésen a magyarok, ha strandra készülnek

Így spórolnak az étkezésen a magyarok, ha strandra készülnek

Inkább otthonról visszük az elemózsiát vagy a stranbüfére bízzuk magunkat? Kiderül egy friss, országos kutatásból.

A felmérés szerint tízből hatan visznek saját ételt magukkal az utazásokra, a strandolók közül pedig tízből öten. Az idén ráadásul tovább erősödik ez a trend, olyannyira, hogy sokan még a nyári meleg ellenére is vállalják, hogy többször sütnek otthon édes vagy sós süteményeket.

Ha utazásról van szó, a nők és a tizenévesek számítanak az átlaghoz képest felkészültebbnek: a nők közel kétharmada, illetve a húsz év alattiak háromnegyede visz magával harapnivalót – utóbbibban minden bizonnyal a családi gondoskodás is jelentős szerepet játszik.

A három leggyakrabban strandra vitt ételnek a házi készítésű szendvics, a bolti sós snack és a gyümölcs számít, de a válaszadók harmada házi sós ropogtatnivalót is visz magával.

Olcsóbb, mint a büfé

Annak, hogy sokan a strandra sem indulnak el étel nélkül, elsősorban anyagi okai vannak: a válaszadók háromnegyede azért visz magával saját ételt, mert így olcsóbb, mint egy helyi büfében megvenni. Ez tetten érhető a válaszok demográfiai jellemzőiben is: a jobb anyagi helyzetben lévő diplomások ritkábban, míg a rosszabb anyagi helyzetben lévő fiatalok gyakrabban élnek ezzel a lehetőséggel.

Érdekesség, hogy a fiatalok harmada azért is választja ezt az opciót, mert finomabbnak ítélik, mint a strandbüfékben vásárolható fogásokat – egyebek közt ez derül ki a Rama reprezentatív kutatásának eredményeiből.

Bár kézenfekvő módja lenne a spórolásnak, hogy házilag sütött sós vagy édes süteményeket vigyünk magunkkal, amelyek ráadásul a meleget is jobban bírják, mint a szendvicsek, a nyár hagyományosan nem számít sütési szezonnak. A megkérdezettek több mint fele egyáltalán nem szokott sütni, legyen szó bármilyen évszakról, akik pedig szoktak, azok fele a melegre hivatkozva süt kevesebbet nyáron. A másik felük viszont ugyanannyit vagy többet süt, mint az év más időszakaiban.

Az idén még erősebben spórolunk

A spórolási törekvések az idén még erősebbnek tűnnek: egyrészt viszonylag sokan vannak azok, akik egyáltalán nem terveznek strandolást (főként a legfeljebb nyolc általánost végzettek, a kelet-magyarországi lakosok és az ötven év felettiek), a vízparti feltöltődést választók között pedig tovább nő a hozott ételek népszerűsége.

A strandra készülők egyharmada – ezen belül pedig a harmincas korosztály negyven százaléka – azt tervezi, hogy a tavalyihoz képest többször fog ételt vinni magával. A túlnyomó többség – tízből nyolc ember – ebben az esetben is arra hivatkozik, hogy ez az olcsóbb megoldás, a huszonévesek körében pedig már kilencven százalék indokolja anyagi okokkal a döntését.

A megadott válaszlehetőségek között szerepelt az is, hogy az otthonról vitt ételek esetében tudjuk, mi van benne. Ez az érv az országos átlaghoz képest a fővárosban és Nyugat-Magyarországon volt népszerűbb, az itt élő tíz megkérdezettből négyen emiatt is visznek saját ételt.

Tudod, hogy született minden idők legnépszerűbb strandétele? Itt elolvashatod a nagy lángos-sztorit.

(Képek forrás: Getty Images, Unsplash)

strand | étel | sütemény | szendvics | spórolás

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram