Ilyen egyszerű a megoldás, ha nyugtatók nélkül szeretnéd levezetni a stresszt

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint nagyon egyszerű a megoldás: ki kell menni a természetbe.

Nem kell túlbonyolítani a dolgot, és stresszoldó tablettákra sincs szükség. A Michigani Egyetem tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy

elég egy húszperces laza séta a természetben ahhoz, hogy a szervezetünkben lévő stresszhormonok szintjét jelentős mértékben csökkentsük.

A kísérlet kedvéért arra kérték a résztvevőket, hetente legalább három alkalommal menjenek el sétálni egyet minimum tíz percre, az egyetem kutatói pedig előtte és utána is megmérték az alanyok kortizolszintjét. A természetben töltött néhány perc után átlagosan tíz százalékkal csökkent az emberek stresszhormonszintje.

A résztvevők szabadon választhattak, hogy délelőtt vagy délután mennek ki, azt viszont kikötötték, hogy mindenképpen nappal legyen, és nem használhatták séta közben a telefonjaikat, nem beszélgethettek, még csak nem is olvashattak. A lényeg, hogy olyan helyen kellett sétálgatniuk, ahol közel érzik magukat a természethez, ez lehetett egy egyszerű park is a város közepén, vagy bármilyen zöld terület, ahol elég fa van.

Az eredmény egyébként nem meglepő, korábban több tanulmány megállapította, hogy a természet közelsége bizony jó hatással van az egészségünkre, a horgásztúrák például a mentális egészséget javítják.

Az erdőfürdőzés jótékony mivoltára már a japánok is rájöttek,

erről pedig hosszabban is értekeztünk korábban:

Az erdőfürdés az új El Camino, avagy sétálj a fák között, hogy jobban élj

A következő életmódtrend Japánból jön, és első pillantásra hasznosabbnak tűnik, mint a CD-lejátszó, Godzilla, a J Pop és a tamagocsi együttvéve.

(Képek: Getty Images)

erdőfürdőzés | kutatás | séta | fa | egyetem

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom