Close
Ilyen egyszerű a megoldás, ha nyugtatók nélkül szeretnéd levezetni a stresszt

Ilyen egyszerű a megoldás, ha nyugtatók nélkül szeretnéd levezetni a stresszt

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint nagyon egyszerű a megoldás: ki kell menni a természetbe.

Nem kell túlbonyolítani a dolgot, és stresszoldó tablettákra sincs szükség. A Michigani Egyetem tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy

elég egy húszperces laza séta a természetben ahhoz, hogy a szervezetünkben lévő stresszhormonok szintjét jelentős mértékben csökkentsük.

A kísérlet kedvéért arra kérték a résztvevőket, hetente legalább három alkalommal menjenek el sétálni egyet minimum tíz percre, az egyetem kutatói pedig előtte és utána is megmérték az alanyok kortizolszintjét. A természetben töltött néhány perc után átlagosan tíz százalékkal csökkent az emberek stresszhormonszintje.

A résztvevők szabadon választhattak, hogy délelőtt vagy délután mennek ki, azt viszont kikötötték, hogy mindenképpen nappal legyen, és nem használhatták séta közben a telefonjaikat, nem beszélgethettek, még csak nem is olvashattak. A lényeg, hogy olyan helyen kellett sétálgatniuk, ahol közel érzik magukat a természethez, ez lehetett egy egyszerű park is a város közepén, vagy bármilyen zöld terület, ahol elég fa van.

Az eredmény egyébként nem meglepő, korábban több tanulmány megállapította, hogy a természet közelsége bizony jó hatással van az egészségünkre, a horgásztúrák például a mentális egészséget javítják.

Az erdőfürdőzés jótékony mivoltára már a japánok is rájöttek,

erről pedig hosszabban is értekeztünk korábban:

(Képek: Getty Images)

stressz | egészség | nyugtató | fa | egyetem

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram