Close
Három sütőtökös étel, amit idén ősszel meg kell kóstolnod

Három sütőtökös étel, amit idén ősszel meg kell kóstolnod

Az őszi időszak számos fantasztikus szezonális gyümölcsöt és zöldséget tartogat. Ezek közül is talán a legnépszerűbb a sütőtök, amiből általában vagy isteni krémlevest készítünk, vagy egy kevés mézzel, esetleg barnacukorral meglocsolva a sütőben megsütjük.

A sütőtök azonban ennél sokkal érdekesebb és izgalmasabb alapanyag, ami olaszos tésztaételhez vagy húsokhoz is remekül illik. Mutatunk néhány rendkívül könnyen elkészíthető receptet, amit idén ősszel mindenkinek el kell készítenie.

Krémes pappardelle

Hozzávalók:

  • ½ kiló száraztészta (például pappardelle vagy szélesmetélt)
  • 1 csésze sütőtökpüré
  • 1 csésze ricotta
  • 1 tojás
  • ½ csésze reszelt parmezán sajt
  • ½ teáskanál frissen őrölt szerecsendió
  • ½ teáskanál só
  • csipet fehér bors
  • 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • pár szem koktélparadicsom
  • 1 mozzarella

Elkészítése:

Első lépés: A sütőtököt felszeleteljük, kikaparjuk a magját, és sütőben készre sütjük. Eltávolítjuk a héját és pürésítjük.

Második lépés: A tésztát az utasítások szerint al dente-re főzzük és lecsepegtetjük.

Harmadik lépés: Egy tálban összekeverjük a sütőtökpürét, a ricottát, a tojást, a parmezán sajtot, a szerecsendiót, a sót, a fehér borsot és a petrezselymet.

Negyedik lépés: Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a kettévágott koktélparadicsomokat, hozzáadjuk a tésztát és a sütőtökös masszát, majd pár perc alatt összefőzzük.

Ötödik lépés: Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel és feldarabolt mozzarellával megszórva kínáljuk.

Darált húsos sütőtökkel töltött batyuk

Hozzávalók:

  • 1 csomag levelestészta
  • 1 tojás
  • 1/2 kilogramm darálthús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb szelet sütőtök
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • só, bors

Elkészítése:

Első lépés: A vöröshagymát felaprítjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát beletesszük és üvegesre pároljuk.

Második lépés: Rádobjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk és lepirítjuk. Ráteszünk két evőkanál paradicsompürét, hozzzáadjuk a felkockázott sütőtököt és néhány perc alatt ősszefőzzük. Félrehúzzuk és hagyjuk langyosra hűlni.

Harmadik lépés: A leveles tésztát négyzetekre vágjuk vagy fánkszaggatóval köröket formázunk belőle. Mindegyik tészta egyik felére egy kis adag tölteléket halmozunk, összehajtjuk, a szélét villával lenyomkodjuk.

Negyedik lépés: Kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük az elkevert tojással és 180 fokon nagyjából tíz perc alatt készre sütjük. Frissen fogyasztjuk.

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dekagramm sütőtökpüré
  • 30 dekagramm finomliszt
  • 20 dekagramm barnacukor
  • 12 dekagramm margarin
  • 3 nagy tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor

Elkészítése:

Első lépés: Egy keverőtálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal. Egy másik tálban a vajat, a tojás és a barnacukrot robotgéppel habosra keverjük, majd a lisztez adjuk.

Második lépés: Minden további hozzávalót a tálba tesszük és homogén állagúra keverjük.

Harmadik lépés: A kuglóf sütőformát kiolajozzuk, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a masszát. 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.

Negyedik lépés: A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kiborítjuk. Porcukorral meghintve kínáljuk.

Még mindig nem elég a sütőtökös receptekből? Nézz körbe a korábban készült fogásaink között, és készíts sütőtökös rizottót, töltött sütőtököt, sütőtökös curryt, sütőtökös falafelt vagy éppen narancsos-sütőtökös sajttortát!

(Fotók: Getty)

egyszerű étel | őszi étel | gyors étel | nagy sztori | sütőtök

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram