Close
Svédországban még a kerékpáros-parkoló is extrán látványos és fenntartható

Svédországban még a kerékpáros-parkoló is extrán látványos és fenntartható

Az uppsalai központi pályaudvar mellett található kerékpáros parkoló ezerkétszáz bicikli befogadására alkalmas. Amellett pedig, hogy funkcionalizmusa verhetetlen, a parkoló tökéletes példája a város környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot is elősegítő szemléletmódjának.

A Tengbom építészei ötvözték a gyakorlati funkcionalitást és a modern építészeti elemeket, miközben megerősítették Uppsala kerékpáros közösségét, ráadásul még a közbiztonság javulásáért is hatalmas lépést tettek. A központi állomás melletti rész ugyanisa gyenge közvilágítás miatt a bűnözők kedvelt területe volt. Az épület üveghomlokzata azonban ezt a problémát is megoldotta, hiszen olyan világítást alakítottak ki, amely beláthatóvá teszi a területet, ugyanakkor az épület faszerkezetéhez illeszkedik, és az északi fény illúzióját kelti.

Az épület üveghomlokzata miatt tökéletesen beolvad a környezetébe, a háromszög alakja pedig egyszerű, de annál látványosabb megjelenést kölcsönöz számára. Ezt csak fokozza a letisztult, visszafogott anyaghasználata.

Az épületben a beton, a fekete acél és a fa dominál, ennek eredményeként a parkoló könnyed, egyszerű, de funkcionalista teret kapott.

A tervezők napelemeket helyeztek el a tetőn, innovatív vízelvezető technológiát alkalmaztak, így még magasabb szintre emeli a projekt környezeti és a társadalmi fenntarthatóság területén betöltött szerepét.

Ha egyszerre vagyunk az utazás és a gyönyörű történelmi épületek megszállotjai, valamint a tudás féktelen habzsolói, akkor a cambridge-i University Arms Hotelben valószínűleg örömmel eltöltenénk néhány napot.

(Fotók: Felix Gerlach)

FOLYTASD EZZEL
Így tesz a környezet­tudatosságért a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron
Luxus spa és négyszáz lakásos társasház készül a központi pályaudvar köré Manchesterben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom