Close
Svédországban még a kerékpáros-parkoló is extrán látványos és fenntartható

Svédországban még a kerékpáros-parkoló is extrán látványos és fenntartható

Az uppsalai központi pályaudvar mellett található kerékpáros parkoló ezerkétszáz bicikli befogadására alkalmas. Amellett pedig, hogy funkcionalizmusa verhetetlen, a parkoló tökéletes példája a város környezeti és a társadalmi fenntarthatóságot is elősegítő szemléletmódjának.

A Tengbom építészei ötvözték a gyakorlati funkcionalitást és a modern építészeti elemeket, miközben megerősítették Uppsala kerékpáros közösségét, ráadásul még a közbiztonság javulásáért is hatalmas lépést tettek. A központi állomás melletti rész ugyanisa gyenge közvilágítás miatt a bűnözők kedvelt területe volt. Az épület üveghomlokzata azonban ezt a problémát is megoldotta, hiszen olyan világítást alakítottak ki, amely beláthatóvá teszi a területet, ugyanakkor az épület faszerkezetéhez illeszkedik, és az északi fény illúzióját kelti.

Az épület üveghomlokzata miatt tökéletesen beolvad a környezetébe, a háromszög alakja pedig egyszerű, de annál látványosabb megjelenést kölcsönöz számára. Ezt csak fokozza a letisztult, visszafogott anyaghasználata.

Az épületben a beton, a fekete acél és a fa dominál, ennek eredményeként a parkoló könnyed, egyszerű, de funkcionalista teret kapott.

A tervezők napelemeket helyeztek el a tetőn, innovatív vízelvezető technológiát alkalmaztak, így még magasabb szintre emeli a projekt környezeti és a társadalmi fenntarthatóság területén betöltött szerepét.

Ha egyszerre vagyunk az utazás és a gyönyörű történelmi épületek megszállotjai, valamint a tudás féktelen habzsolói, akkor a cambridge-i University Arms Hotelben valószínűleg örömmel eltöltenénk néhány napot.

(Fotók: Felix Gerlach)

svédország | parkoló | kerékpár | dizájn | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram