Svédország különutasként kezelte a koronavírus-járványt. Máshogy gondolkodtak a kijárással, a gazdasággal kapcsolatban, tiltások helyett inkább intenek és tanácsolnak, ám még senki sem tudhatja, hogy ez megfelelő, vagy felelőtlen módszer.
A svédországi Lund egyetemi város, rengeteg fiatallal, akik természetesen szeretnek szórakozni és kikapcsolódni. A napokban ünnepelték Szent Walpurga éjszakáját, ami még a kereszténység előtti időkből származó hagyomány: a boszorkányszombat ünneplése a hiedelmek szerint végérvényesen elűzi a hideget és a téli időszámítást. Jellemzőek a piknikek, tábortüzek, baráti összejövetelek, kisebb bulik a parkokban, ám 2020 egészen máshogy alakult ilyen tekintetben is – most nem a rendezvények, összejövetelek idejét éljük.
Svédországban az ötven főnél több embert megmozgató gyülekezéseket tiltották csak be, ennek ellenére erősen sugallják a lakóknak, hogy próbáljanak kevesebbet találkozni és érintkezni. Lund városa pedig elég egyedi módon járt végére, hogy a kedvelt városi parkok ne váljanak a boszorkányünnep alkalmával rendezvényhelyszínné: sosem látott mennnyiségű trágyát szórnak szét, hogy az intenzív bűz megakadályozza a gyülekezést. Ki akarna térdig trágyában ünnepelni?
A koronavírussal kapcsolatos korábbi cikkeink:
- Remélhetőleg nyáron már csak egy rossz emlék lesz – Vendéglátósok a kialakult helyzetről
- Ez az egyetlen dolog, ami pillanatnyilag feledtetheti velem a koronavírus-járványt
- Külföldön élő magyarok mondják el, hogyan élik meg a járványt
- Egy trendelőrejelző szerint a koronavírus “tiszta lapot ad az újrakezdéshez”
- Egy terapeuta szerint nem kéne most nyomasztanunk egymást „motiváló” üzenetekkel
- Így kezdtem új időszámításba a koronavírus miatt
- Akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra
- Öt film arra az esetre, ha már nagyon hiányzik az utazás
- Éppen az fog megmenteni, amit nemrég a pokolba kívántam
- „Ilyen gyorsan még semmi sem omlott össze körülöttem” – Gerendai Károly-interjú
- Íme hét, szívet melengető felajánlás vendéglátóhelyektől
- Karantén Kantin: jótékonysági receptgyűjtemény hazai gasztroarcoktól
- Még egy mód, amivel a hazai gasztrokultúrát segíthetjük
- Így nyit ki újra Olaszország május elejétől
- Izlandon azt ajánlják, öleljünk fákat, amíg tart az izoláció
- Ne add fel a reményt, üzenik a csodálatos hazai tájak
- Sokkal sötétebb jövőt jósol a légi közlekedésnek a Lufthansa, mint azt eddig hittük
- Semmelweisnek igaza volt! Egy bögrekollekció, ami reagál a koronavírusra
(Fotók: Unsplash)
parkosítás | svédország | trágya | social distancing | koronavírusIlyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!