Close
A szalámis-tojáskarikás-pirosaranyas szendvicsek ideje lejárt

A szalámis-tojáskarikás-pirosaranyas szendvicsek ideje lejárt

Felemelő, ha egy rendezvényen a bánatos, száradt retroszendvicsek helyett ízletes, szép és hívogató falatokkal várnak. Ezek lehetnek kisebb szendvicsek, mártogatós megoldások, egy harapásra elfogyasztható édességek, vagy akár jó méretben porciózott saláták is. Ilyen ínyencségekkel foglalkozik a Dear Budapest, amely rendhagyó módon először bisztrót nyitott, majd változtattak az elképzeléseken, és ma már inkább kiszállítós catering megoldásokkal foglalkoznak. 

Juhász Bianka nem éppen átlagos fiatal vállalkozó: vezetett már prémium magazint, sminkiskolát is, aztán úgy gondolta, miért ne szállhatna be a vendéglátásba, megnyitotta hát a Dear Budapest üzletét, egy kedves és otthonos kis bisztrót a Veres Pálné utcában. Az V. kerület ezen részének vitathatatlan a bája, viszont tény, hogy messzebb esik a fősodortól. Hiába volt remek ötlet a smørrebrød (skandináv nyitott szendvics) és a borok, koktélok párosítása, neves séfek kollaborációja, nehéz volt bevonzani azt a mennyiségű embert, ami gazdaságilag megérte volna.

Bianka dizájnérzékeny és nem enged a minőségből, rendszeresen szembe találkozott azokkal a buktatókkal, amikkel a vendéglátósok szoktak. Jópofa rendezvényeket csináltak, a törzsvendégek szerették a Dear Budapest hangulatát és ételeit, de három év alatt sokat tapasztaltak, és úgy festett, újra kell tervezni a projektet.

A kalandvágy és tenni akarás, a gasztronómia iránti elkötelezettség nem csökkent, a számok azonban azt mutatták, érdemes lenne átgondolni a cateringben rejlő lehetőségeket, és a saját bisztró helyett inkább kialakítani egy termelőkonyhát, ahol mindenre fel tudnak készülni: babaváró buli csinos édességeire és hatszáz fős vállalati reggeli mutatós, laktató szendvicseire is.

Minden elismerésünk az övék, hogy nem hagyták magukat, és megfontoltan, átgondoltan váltottak irányt. Ráadásul olyan irányt, ami hiánypótló szolgáltatást jelent. Bianka sokszor találkozott fantáziátlan, kellemetlen, sőt, ehetetlen rendezvényes falatokkal, de ezt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Jó esetben formára vágott szendvicskenyerek, rosszabb esetben szájpadlást nem kímélő baguettszeletek büntetnek, és fény lehet az éjszakában egy középszerű pogácsa is.

Ezt a régi típusú, turistafelvágottas, pirosaranyas iskolát ideje tehát elfelejteni, és új opciók felé nézni, mint például a Dear Budapest.

A Garay utcában rendezték be irodájukat, raktárjukat és a konyhát, ahol azok a falatok készülnek, amelyeket jelenleg Horváth Ákos séf segítségével állítanak össze. Ákos olyan éttermekben tökéletesítette tudását, mint az egykori Lou Lou, az Arany Kaviár, az Onyx és a Márga, fine dining vonalról érkezett tehát, de ez éppen jó együttállás, hiszen ízkombinációi szofisztikáltak, és a gyönyörű tányérok után most ugyanolyan gyönyörű szendvicsket, tartokat kell megálmodnia.

Olyan falatokat, amelyek után kapkodni kell egy divatbemutatón, céges rendezvényen, sajtótájékoztatón, mert nemcsak ránézésre étvágygerjesztőek, de egy harapás után nyilvánvalóvá válik, hogy tényleg vajmi kevés közük van a szokásos old school megoldásokhoz.

Gyorsak és rugalmasak, ha délelőtt 11 órára ígérik a kétszáz szendvics érkezését, már 10:50-kor teljesítik a küldetést. Bármilyen megoldást lebeszélhetünk velük, akár margitszigeti piknikől van szó, akár világszínvonalú divatshow-ról.

Kollekciókban gondolkoznak, szezonáisan variálva ízek, alapanyagok, színek tekintetében. Mi pedig a beszélgetés után nyilván már kíváncsian vártuk, mit tudnak az újhullámos falatok. Bizton állíthatjuk, hogy egészen más perspektívát mutatnak. Olyan kombókat találunk náluk, mint például a kecskesajtos-sült céklás, az ázsiai marhahátszínes szendvics, a tepertőkrémes, a tojáskrémes vagy a humuszos verzió. Nekünk a zöldborsókrémes lett az abszolút favorit, hiszen a selymes krémhez nagyon jól passzolt a ráültetett feta.

Mindegyik szendvicske kap valami extrát: savanyított hagymát, pirított csicseriborsót, tökéletes fürjtojást, marinált káposztát, kolbászmorzsát.

A szendvicsek sós minitart formában is érkezhetnek, az édességek szintén ezt a formátumot kapják, de pohárkrémeket, friss gyümölcspoharakat is készítenek.

Mondtuk, hogy bőven van közük a magasgasztronómiához!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dear Budapest)

fogadás | miniszendvics | szendvics | dear budapest | rendezvény

FOLYTASD EZZEL

Mégsem lenne szabad annyi vizet innunk? Lehet, hogy sok a napi nyolc pohár

A brit boltokban is limitálják ezt az alapvető élelmiszert, igaz, más okból, mint nálunk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram