Close
Hamarosan hallhatjuk, hogyan szól a nagybőgő, ha a szcéna sztárja játszik rajta

Hamarosan hallhatjuk, hogyan szól a nagybőgő, ha a szcéna sztárja játszik rajta

Hogy milyen lehengerlő is élőben a legmélyebb hangzású és egyben a legnagyobb vonóshangszer, azt április 16-án tudhatjuk meg az Urániában.

A nagybőgőt a könnyűzenében – esetünkben a dzsesszben – leginkább pengetve szólaltatják meg. A zenekari művek kihagyhatatlan hangszere ritkán kap szólószerepet, mégis nélkülözhetetlen, hiszen első számú feladata a zenekari hangzás alapjainak megteremtése.

A szcéna egyik legismertebb arcának, a Párizsban élő Szandai Mátyásnak az életében eljött az a pillanat, amikor immáron saját hangjának keresése a legfontosabb. Hogy az útkeresés milyen eredménnyel zárult, azt az Uránia Nemzeti FIlmszínház dísztermében hallhatjuk együttese lemezbemutató koncertjén.

Szandai Mátyás, a kiemelkedő kvalitású magyar bőgős Párizsban került kapcsolatba Nelson Veras brazil származású gitárossal, azzal az őstehetséggel, akit tizennégy évesen Pat Metheny fedezett fel. Aztán a sors összehozta további két kitűnő zenésszel, egyikük a kubai tenorszaxofonos, Ricardo Izquierdo, a másik a szenzációs francia autodidakta dobos, Fabrice Moreau, aki korábban festőként vált ismertté. E négy markáns, különböző zenei kultúrákból érkező egyéniség zenéjében egyaránt helyet kap a kompozíciós fegyelem, a virtuozitás, a latin-amerikai temperamentum, a könnyedség és az elegancia.

Megalakulása után a csapat intenzív munkába kezdett, a BMC Records számára 2018 nyarán rögzítették debütáló lemezük anyagát – ez lesz Szandai első, saját szerzeményeiből álló albuma.

Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. Tizenhat évesen már együtt játszott különféle dzsessz-zenekarokkal, majd 2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán. Két lemezt készített a Balázs Elemér Group tagjaként, valamint négyet a Dresch Mihály Quartettel. Mielőtt 2011-ben Franciaországba költözött, fellépett Indiában, Amerikában és számos európai fesztiválon. Az elmúlt években összesen huszonhét lemezen tűnik fel a neve közreműködőként, játszott a hazai elittel és a nemzetközi szintér ismert alakjaival is, és persze folyamatosan koncertezik.

Szandai a Fidelio magazinnak adott interjújában elmondta, alapvetően az idősebb zenészektől tanul a legtöbbet: nemcsak a hangok világáról, hanem egyáltalán arról, milyen zenészként létezni a világban, milyen választásokat kell meghozni muzsikusként.

Az együttes április 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, a jegyekről errefelé lehet tájékozódni.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Csendes Krisztina)

uránia | Szandai Mátyás Quartet | jazz | zene | koncert

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram