Close
Hamarosan hallhatjuk, hogyan szól a nagybőgő, ha a szcéna sztárja játszik rajta

Hamarosan hallhatjuk, hogyan szól a nagybőgő, ha a szcéna sztárja játszik rajta

Hogy milyen lehengerlő is élőben a legmélyebb hangzású és egyben a legnagyobb vonóshangszer, azt április 16-án tudhatjuk meg az Urániában.

A nagybőgőt a könnyűzenében – esetünkben a dzsesszben – leginkább pengetve szólaltatják meg. A zenekari művek kihagyhatatlan hangszere ritkán kap szólószerepet, mégis nélkülözhetetlen, hiszen első számú feladata a zenekari hangzás alapjainak megteremtése.

A szcéna egyik legismertebb arcának, a Párizsban élő Szandai Mátyásnak az életében eljött az a pillanat, amikor immáron saját hangjának keresése a legfontosabb. Hogy az útkeresés milyen eredménnyel zárult, azt az Uránia Nemzeti FIlmszínház dísztermében hallhatjuk együttese lemezbemutató koncertjén.

Szandai Mátyás, a kiemelkedő kvalitású magyar bőgős Párizsban került kapcsolatba Nelson Veras brazil származású gitárossal, azzal az őstehetséggel, akit tizennégy évesen Pat Metheny fedezett fel. Aztán a sors összehozta további két kitűnő zenésszel, egyikük a kubai tenorszaxofonos, Ricardo Izquierdo, a másik a szenzációs francia autodidakta dobos, Fabrice Moreau, aki korábban festőként vált ismertté. E négy markáns, különböző zenei kultúrákból érkező egyéniség zenéjében egyaránt helyet kap a kompozíciós fegyelem, a virtuozitás, a latin-amerikai temperamentum, a könnyedség és az elegancia.

Megalakulása után a csapat intenzív munkába kezdett, a BMC Records számára 2018 nyarán rögzítették debütáló lemezük anyagát – ez lesz Szandai első, saját szerzeményeiből álló albuma.

Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. Tizenhat évesen már együtt játszott különféle dzsessz-zenekarokkal, majd 2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán. Két lemezt készített a Balázs Elemér Group tagjaként, valamint négyet a Dresch Mihály Quartettel. Mielőtt 2011-ben Franciaországba költözött, fellépett Indiában, Amerikában és számos európai fesztiválon. Az elmúlt években összesen huszonhét lemezen tűnik fel a neve közreműködőként, játszott a hazai elittel és a nemzetközi szintér ismert alakjaival is, és persze folyamatosan koncertezik.

Szandai a Fidelio magazinnak adott interjújában elmondta, alapvetően az idősebb zenészektől tanul a legtöbbet: nemcsak a hangok világáról, hanem egyáltalán arról, milyen zenészként létezni a világban, milyen választásokat kell meghozni muzsikusként.

Az együttes április 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, a jegyekről errefelé lehet tájékozódni.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Csendes Krisztina)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom