Close
Hamarosan hallhatjuk, hogyan szól a nagybőgő, ha a szcéna sztárja játszik rajta

Hamarosan hallhatjuk, hogyan szól a nagybőgő, ha a szcéna sztárja játszik rajta

Hogy milyen lehengerlő is élőben a legmélyebb hangzású és egyben a legnagyobb vonóshangszer, azt április 16-án tudhatjuk meg az Urániában.

A nagybőgőt a könnyűzenében – esetünkben a dzsesszben – leginkább pengetve szólaltatják meg. A zenekari művek kihagyhatatlan hangszere ritkán kap szólószerepet, mégis nélkülözhetetlen, hiszen első számú feladata a zenekari hangzás alapjainak megteremtése.

A szcéna egyik legismertebb arcának, a Párizsban élő Szandai Mátyásnak az életében eljött az a pillanat, amikor immáron saját hangjának keresése a legfontosabb. Hogy az útkeresés milyen eredménnyel zárult, azt az Uránia Nemzeti FIlmszínház dísztermében hallhatjuk együttese lemezbemutató koncertjén.

Szandai Mátyás, a kiemelkedő kvalitású magyar bőgős Párizsban került kapcsolatba Nelson Veras brazil származású gitárossal, azzal az őstehetséggel, akit tizennégy évesen Pat Metheny fedezett fel. Aztán a sors összehozta további két kitűnő zenésszel, egyikük a kubai tenorszaxofonos, Ricardo Izquierdo, a másik a szenzációs francia autodidakta dobos, Fabrice Moreau, aki korábban festőként vált ismertté. E négy markáns, különböző zenei kultúrákból érkező egyéniség zenéjében egyaránt helyet kap a kompozíciós fegyelem, a virtuozitás, a latin-amerikai temperamentum, a könnyedség és az elegancia.

Megalakulása után a csapat intenzív munkába kezdett, a BMC Records számára 2018 nyarán rögzítették debütáló lemezük anyagát – ez lesz Szandai első, saját szerzeményeiből álló albuma.

Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. Tizenhat évesen már együtt játszott különféle dzsessz-zenekarokkal, majd 2004-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán. Két lemezt készített a Balázs Elemér Group tagjaként, valamint négyet a Dresch Mihály Quartettel. Mielőtt 2011-ben Franciaországba költözött, fellépett Indiában, Amerikában és számos európai fesztiválon. Az elmúlt években összesen huszonhét lemezen tűnik fel a neve közreműködőként, játszott a hazai elittel és a nemzetközi szintér ismert alakjaival is, és persze folyamatosan koncertezik.

Szandai a Fidelio magazinnak adott interjújában elmondta, alapvetően az idősebb zenészektől tanul a legtöbbet: nemcsak a hangok világáról, hanem egyáltalán arról, milyen zenészként létezni a világban, milyen választásokat kell meghozni muzsikusként.

Az együttes április 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, a jegyekről errefelé lehet tájékozódni.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Csendes Krisztina)

jazz | előadás | BTF | koncert | uránia

FOLYTASD EZZEL

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Több mint 55 milliárd forintnyi műkincset foglaltak le Putyin kedvenc építészétől

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom