Close
Mi lesz ebből? A vízumok miatt nő újra a feszültség Szerbia és Koszovó között

Mi lesz ebből? A vízumok miatt nő újra a feszültség Szerbia és Koszovó között

Az Európai Parlament képviselői támogatták a koszovói állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlését, így januártól már nem lesz szükségük vízumra azért, hogy az Európai Unió területére léphessenek és ott tartózkodhassanak.

Szerbia ennek pedig nagyon nem örül.

Elvira Kovac, a szerb parlament európai integrációs bizottságának elnöke szerint az Európai Unió Koszovót jutalmazza, miközben bünteti Szerbiát a két ország között zajló, az EU által támogatott párbeszéd miatt.

Szerbia külügyminisztere, Ivica Dacic kijelentette, hogy Szerbia nem ellenzi a Koszovóra vonatkozó vízumliberalizációt, de a döntés meghozatalának időpontját nem tartják megfelelőnek. Hangsúlyozta, meglátása szerint Koszovó nem teljesíti a vízumliberalizáció egyetlen feltételét sem.

A régóta várt döntést Koszovóban természetesen ünnepelték.

Vjosa Osmani koszovói elnök szerint ez a demokrácia és az európai egység, valamint a koszovói emberek eltökéltségének győzelme.

A megállapodás értelmében a jövő évtől Koszovó állampolgárai vízumkérelem nélkül léphetnek be az Európai Unió tagállamaiba. A vízumliberalizáció, amellett, hogy megkönnyíti a koszovói útlevéllel rendelkezők utazási folyamatát, megnégyszerezi az ország útlevelének erejét is. Koszovó útlevele a 196. helyen áll a VisaGuide.World útlevél-indexén, amelyben 199 ország útleveleit rangsorolják, most azonban rögtön a 102. helyre kerülhet, azaz kilencvenhárom helyet léphet előre.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

európai unió | Európai Bizottság | szerbia | útlevél | koszovó

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram