Close
Ezekkel a szerencsehozó ételekkel készülj az újévre!

Ezekkel a szerencsehozó ételekkel készülj az újévre!

Szilveszterkor és az új év első napján számos babonával és hiedelemmel találkozhatunk. Van, aki fogadalmat tesz, míg mások inkább a szerencsehozó ételekhez fordulnak, melyek gazdagságot, jólétet, egészséget ígérnek. Körbenéztünk a világban, milyen hagyományok élnek a káposztától kezdve a tésztán át a lencséig.

A zöld szín a szerencsét szimbolizálja – gondoljunk csak a négylevelű lóherére, a dollárjegyekre és a jade kövekre. Újévkor éppen ezért érdemes egy tányér salátával indítani a napot, így nemcsak szerencsések leszünk, de még a másnaposság ellen is teszünk egy lépést. Németországban, Írországban és az Egyesült Államok egyes részein hasonló okok miatt fogyasztanak január első napján káposztát.

Elsősorban az ázsiai országokban szokás hosszú tésztát fogyasztani az újév napján, mely a hiedelmek szerint meghosszabbítja az életet. Törökországban és más mediterrán országokban a gránátalmát társítják a bőséghez és a termékenységhez, Spanyolországban pedig

tizenkét szem szőlőt kell elfogyasztani akkor, amikor éjfélt üt az óra, hogy az újévben gazdagság várjon ránk.

Nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban is nagy hagyománya van a lencsés ételek elfogyasztásának, ami az anyagi gazdagságot szimbolizálja. Ezzel szemben a hal rendkívül megosztó. Vannak országok, ahol kifejezetten tiltólistán szerepel, hiszen a hal elúszhat a szerencsével.

Mások szerint pedig, mivel rajokban úsznak, a bőséget jelenítik meg.

A sertéssel viszont garantáltan nem lövünk mellé, ugyanis általánosan elfogadott, hogy a gazdagságot és a jólétet testesíti meg újévkor.

(Fotók: Getty Images)

szokás | szerencse | újév | szilveszter | babona

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom