Close
Ezekkel a szerencsehozó ételekkel készülj az újévre!

Ezekkel a szerencsehozó ételekkel készülj az újévre!

Szilveszterkor és az új év első napján számos babonával és hiedelemmel találkozhatunk. Van, aki fogadalmat tesz, míg mások inkább a szerencsehozó ételekhez fordulnak, melyek gazdagságot, jólétet, egészséget ígérnek. Körbenéztünk a világban, milyen hagyományok élnek a káposztától kezdve a tésztán át a lencséig.

A zöld szín a szerencsét szimbolizálja – gondoljunk csak a négylevelű lóherére, a dollárjegyekre és a jade kövekre. Újévkor éppen ezért érdemes egy tányér salátával indítani a napot, így nemcsak szerencsések leszünk, de még a másnaposság ellen is teszünk egy lépést. Németországban, Írországban és az Egyesült Államok egyes részein hasonló okok miatt fogyasztanak január első napján káposztát.

Elsősorban az ázsiai országokban szokás hosszú tésztát fogyasztani az újév napján, mely a hiedelmek szerint meghosszabbítja az életet. Törökországban és más mediterrán országokban a gránátalmát társítják a bőséghez és a termékenységhez, Spanyolországban pedig

tizenkét szem szőlőt kell elfogyasztani akkor, amikor éjfélt üt az óra, hogy az újévben gazdagság várjon ránk.

Nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban is nagy hagyománya van a lencsés ételek elfogyasztásának, ami az anyagi gazdagságot szimbolizálja. Ezzel szemben a hal rendkívül megosztó. Vannak országok, ahol kifejezetten tiltólistán szerepel, hiszen a hal elúszhat a szerencsével.

Mások szerint pedig, mivel rajokban úsznak, a bőséget jelenítik meg.

A sertéssel viszont garantáltan nem lövünk mellé, ugyanis általánosan elfogadott, hogy a gazdagságot és a jólétet testesíti meg újévkor.

(Fotók: Getty Images)

hagyomány | szerencse | szokás | újév | nemzetközi konyha

FOLYTASD EZZEL

Idén is magyar szállodáé a világ egyik legjobb reggelije

Őszi ízek nemzetközi színvonalon – Megkóstoltuk az Axis új menüjét

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom