Close
Szeretnél egészségesebb lenni? Barátkozz!

Szeretnél egészségesebb lenni? Barátkozz!

Kutatások igazolják, hogy a felnőttek esetében a jó társas kapcsolatok jobb alvást generálnak, csökkentik az idő előtti öregedés jeleit, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

A Texasi és a Pittsburghi Egyetem nemrégiben végzett vizsgálatában kétszázötvenhat férfi vett részt, akiket gyermekkoruk óta, húsz éven keresztül vizsgáltak egészségügyi és szociológiai szempontból.

Az alaphipotézisük az volt, hogy a jobban beilleszkedő és társaikkal jobb kapcsolatot kialakító gyermekek felnőttkorukban egészségesebbek, vérnyomásuk jobb, testtömeg-indexük pedig alacsonyabb, mint azoké, akik zárkózottabbak, vagy kirekesztettek voltak fiatalon.

A kutatás megállapította, hogy a feltételezésük helytálló, hiszen azon gyermekeknek, akik jobban integrálódtak a társadalomba, két évtizeddel később optimálisabb volt a vérnyomásuk és a testsúlyuk.

Az eredményekben nincs különbség abban a tekintetben, hogy a kutatásban részt vevőknek milyen a származása, a társadalmi-gazdasági helyzete, vagy a gyermekkori mentális egészsége.

Ezen eredmények alapján a kutatók azt állítják, hogy a gyerekkori barátságok és társas kapcsolatok felnőttként is jótékony hatással vannak az életünkre.

Azok, akik jól szocializálódtak, egészségesebbek lesznek másoknál, így a társas kapcsolatok kialakítása és fenntartása gyermekkorban is kiemelkedő jelentőségű.

A kutatás arra azonban nem tér ki, hogy a gyermekek számára hosszú távon okoz-e bármilyen hátrányt, vagy egészségkárosító hatással bír-e az immáron lassan egy éve tartó szociális távolságtartás, az iskolai maszkhasználat, és az, hogy elmarad a korábban megszokott kötetlenebb légkör az osztályteremben és a társaikkal eltöltött szabadidő során.

Megváltozott (munka)világ

A világjárvány némileg átírta a munkavégzéshez kötődő szokásokat, a távmunka és a home office szavakat valószínűleg soha nem ejtettük ki annyiszor, mint 2020-ban. Sokan vannak olyanok, akik megengedhetik maguknak, hogy a világ bármelyik pontján dolgozva végezzék el a munkájukat – februártól mindjárt egy egész falu várja őket PortugáliábanA legnagyobb előnye egy ilyen távmunkának egyébként az, hogy tulajdonképpen bárhol létrehozhatunk magunknak egy átmeneti otthont és munkahelyet, amíg kellőképpen gyors és megbízható az internetkapcsolat. Digitális nomádként egyszerre dolgozhatsz és fedezheted fel a világot, csak annyi pénzt kell keresned, ami az általad preferált életstílushoz elegendő.

(Fotók: Getty Images)

pozitív gondolkodás | barátok | motiváció | egészség | életmód

FOLYTASD EZZEL

Bulizz kortárs művészettel hajnalig! – Ötéves a Lavor Collective

Itt a magazin, amit a karácsonyfa alá is érdemes betenni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram