Ezért finomabb minden ital, ha szívószállal isszuk

Te is megfigyelted már azt, hogy a hideg italok tényleg sokkal jobb ízűek szívószállal, mintha anélkül fogyasztanád? A tudománynak erre is megvan a maga válasza.

Hogyan jön létre az íz?

Az ízlelés és a szaglás kéz a kézben jár, ezért

az ízérzékelés sokkal komplexebb, mint gondolnánk.

Ha kortyolunk egy italból, az orrunkban lévő receptorok felszívják az illékony szerves vegyületeket, amik vezető szerepet töltenek be az aromák előállításában. Ezek a hő hatására is felerősödhetnek, így határozottabb, összetettebb ízek érzékelhetők a nyelven.

Miért finomabb az ital szívószállal?

A kulcs itt is a hőmérsékletben rejlik. Gondoljunk egy turmixra! Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatjuk, valószínűleg egy nagy adag jeges massza kerül a szánkba, ami szabályosan sokkolja az ízlelőbimbóinkat, így a csokoládé vagy a vanília íze nem lesz domináns és

az aromákért felelős vegyületek felszívódása sem lesz optimális az orrban.

Azonban, ha szívószállal kóstoljuk, a szájüregbe egy kisebb adag ital kerül, ami így könnyebben tud megolvadni, felmelegedni, hogy az illékony szerves vegyületek egyenesen az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix lesz.

(Forrás: TasteOfHome, fotók: Getty Images)

ital | innivaló | szívószál | kutatás | érdekesség

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom