Close
Ezért finomabb minden ital, ha szívószállal isszuk

Ezért finomabb minden ital, ha szívószállal isszuk

Te is megfigyelted már azt, hogy a hideg italok tényleg sokkal jobb ízűek szívószállal, mintha anélkül fogyasztanád? A tudománynak erre is megvan a maga válasza.

Hogyan jön létre az íz?

Az ízlelés és a szaglás kéz a kézben jár, ezért

az ízérzékelés sokkal komplexebb, mint gondolnánk.

Ha kortyolunk egy italból, az orrunkban lévő receptorok felszívják az illékony szerves vegyületeket, amik vezető szerepet töltenek be az aromák előállításában. Ezek a hő hatására is felerősödhetnek, így határozottabb, összetettebb ízek érzékelhetők a nyelven.

Miért finomabb az ital szívószállal?

A kulcs itt is a hőmérsékletben rejlik. Gondoljunk egy turmixra! Ha nem szívószálon keresztül kortyolgatjuk, valószínűleg egy nagy adag jeges massza kerül a szánkba, ami szabályosan sokkolja az ízlelőbimbóinkat, így a csokoládé vagy a vanília íze nem lesz domináns és

az aromákért felelős vegyületek felszívódása sem lesz optimális az orrban.

Azonban, ha szívószállal kóstoljuk, a szájüregbe egy kisebb adag ital kerül, ami így könnyebben tud megolvadni, felmelegedni, hogy az illékony szerves vegyületek egyenesen az orrba jussanak. Az eredmény egy édes és ízletes turmix lesz.

(Forrás: TasteOfHome, fotók: Getty Images)

érdekesség | tudomány | ital | kutatás | innivaló

FOLYTASD EZZEL

Amikor benyitottam, azt hittem, hogy Olaszországban vagyok

Újra és újra megdöntik az egy nap alatt felkeresett kocsmák világrekordját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom