Close
Így is kinézhet egy szociális lakásokból álló társasház

Így is kinézhet egy szociális lakásokból álló társasház

Stefano Boeri olasz építész missziójának tartja a zöldfelületek növelését, ennek pedig nem mindennapi formáját választotta akkor, amikor elkészítette az Eindhovenben található Trudo Vertical Forest elnevezésű társasházat.

Az épület hetven méter magas, lépcsőzetes kialakítású, erkélyek tucatjaival szabdalt – ez utóbbiak pedig több mint tízezer növénynek adnak otthont. A korábban átadott, függőleges erdőket tartalmazó ingatlanokban többnyire luxuslakásokat alakítottak ki, a nemrégiben befejezett komplexum azonban százhuszonöt szociális lakást foglal magában.

A városi erdősítés ilyen értelmezésével a tervezők szerint nemcsak a lakhatási válság oldható meg, hanem lehetőséget teremt a klímaváltozás elleni küzdelemre is.

A Trudo Vertical Forest erkélyeit olyan szenzorokkal látták el, amelyek folyamatosan mérik a talaj nedvességét és tápanyagszintjét is, hogy a beültetett növények, fák és cserjék optimális körülmények között növekedhessenek és gondoskodhassanak az oxigéntermelésről.

A növényzetet alpintechnikai gyakorlattal rendelkező kertészek gondozzák.

Magának az épületnek a kivitelezési munkái során többnyire előregyártott alkatrészeket és költséghatékony anyagokat használtak, melyeket a legújabb generációs építési technológiák alkalmazásával ötvöztek. A növényzet öntözéséhez esővízgyűjtő rendszert telepítettek, az ingatlan által felhasznált energia egy részét pedig napelemekből fedezik.

(Forrás: Dezeen, fotók: Norbert van Onna)

FOLYTASD EZZEL
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom