Close
Így is kinézhet egy szociális lakásokból álló társasház

Így is kinézhet egy szociális lakásokból álló társasház

Stefano Boeri olasz építész missziójának tartja a zöldfelületek növelését, ennek pedig nem mindennapi formáját választotta akkor, amikor elkészítette az Eindhovenben található Trudo Vertical Forest elnevezésű társasházat.

Az épület hetven méter magas, lépcsőzetes kialakítású, erkélyek tucatjaival szabdalt – ez utóbbiak pedig több mint tízezer növénynek adnak otthont. A korábban átadott, függőleges erdőket tartalmazó ingatlanokban többnyire luxuslakásokat alakítottak ki, a nemrégiben befejezett komplexum azonban százhuszonöt szociális lakást foglal magában.

A városi erdősítés ilyen értelmezésével a tervezők szerint nemcsak a lakhatási válság oldható meg, hanem lehetőséget teremt a klímaváltozás elleni küzdelemre is.

A Trudo Vertical Forest erkélyeit olyan szenzorokkal látták el, amelyek folyamatosan mérik a talaj nedvességét és tápanyagszintjét is, hogy a beültetett növények, fák és cserjék optimális körülmények között növekedhessenek és gondoskodhassanak az oxigéntermelésről.

A növényzetet alpintechnikai gyakorlattal rendelkező kertészek gondozzák.

Magának az épületnek a kivitelezési munkái során többnyire előregyártott alkatrészeket és költséghatékony anyagokat használtak, melyeket a legújabb generációs építési technológiák alkalmazásával ötvöztek. A növényzet öntözéséhez esővízgyűjtő rendszert telepítettek, az ingatlan által felhasznált energia egy részét pedig napelemekből fedezik.

(Forrás: Dezeen, fotók: Norbert van Onna)

stefano boeri | klímaválság | zöld épület | fenntarthatóság | építészet

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram