Close
Miközben fejvesztve menekültek a diplomaták, valami nagyon fontosról elfeledkeztek

Miközben fejvesztve menekültek a diplomaták, valami nagyon fontosról elfeledkeztek

A legtöbb nyugati nagykövetséget egy héttel a harcok kezdete után evakuálták Szudánban.

A dolgozók viszont úgy menekültek el a konfliktus sújtotta országból, hogy adták vissza a vízumkérelmek során leadott útleveleket a szudáni állampolgároknak, így azok nem tudják legálisan elhagyni az országot.

Volt, hogy a követségi dolgozók azt tanácsolták az embereknek, hogy igényeljenek új szudáni útlevelet, miközben nem működnek a szudáni kormányzati szolgáltatások, de olyan is akadt, aki azt javasolta a szerencsétlenül járt vízumkérelmezőknek, hogy használják az útlevelük fénymásolatát.

A CNN-nek nyilatkozó szudáni állampolgárok azzal vádolták a nagykövetségeket, hogy hanyagságukkal akadályozzák a kiutazásukat az országból, ahol az erőszakos események már legalább 512 emberéletet követeltek.

A holland külügyminisztérium megerősítette, hogy számos szudáni útlevél maradt a nagykövetségen, miután az azonnali hatállyal bezárt a konfliktus miatt. Mint mondják, a rossz biztonsági helyzet miatt nem tudták ezeket az útleveleket összegyűjteni, de aktívan vizsgálják az egyéni segítségnyújtás lehetőségeit.

Az olasz külügyminisztérium azt mondta, hogy tud a problémáról, és igyekszik a lehető leghamarabb visszaadni az útleveleket a szudáni állampolgároknak, a svéd külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy nem tud részletesen nyilatkozni azokról a biztonsági intézkedésekről, amelyeket a nagykövetség az áthelyezés előtt hozott, mivel ez meghiúsítaná az intézkedések célját.

Eközben a civilek reménye egyre csökken, hogy biztonságos és legális útvonalakon meneküljenek el, mivel a szudáni hadsereg és a félkatonai erők közötti összecsapások a tűzszüneti megállapodás ellenére is folytatódnak.

A harcok kitörése óta több mint ötvenezren menekültek Szudánból Csádba, Egyiptomba, Dél-Szudánba és a Közép-afrikai Köztársaságba, akik között szudáni állampolgárok és menekültek egyaránt találhatók.

A szudáni harcok egyik világaszerte érezhető hatása egy elterjedt élelmiszeralapanyag hiánya.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

útlevél | diplomata | vízumkérelem | nagykövetség | konfliktus

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram