Close
Az ősz legintenzívebb művészeti élményét a Nemzeti Galériában élheted át

Az ősz legintenzívebb művészeti élményét a Nemzeti Galériában élheted át

Képzőművészet, irodalom és színház izgalmasan ötvözete vár ősszel a Magyar Nemzeti Galériában: a Textúra előadásaira nyolc kortárs magyar szerző írt szöveget a Galéria egy-egy művéből inspirációt merítve, melyeket színészek adnak elő az ihlető műalkotások társaságában.

Novemberben megelevenednek a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének festményei és szobrai a hazai kulturális élet innovatív képző- és előadó-művészeti produkciójának köszönhetően. A formák, karakterek, témák egy-egy jelenetet hívnak életre, melyek révén a művek új értelmezéssel, történettel, asszociációval gazdagodnak.

A Textúrát idén a tíz éve Londonban dolgozó, nemzetközi hírű Éry Franciska rendezi. Rendezése nemcsak a szövegek térbe helyezésére, hanem a zene, a tánc, a mozgás és a néző útjára is helyezi a hangsúlyt.

Az este során a látogatók áthaladnak olyan területeken, amelyek normál nyitvatartási időben zárva tartanak, és olyan épületrészbe is bejutnak, ahová csak a múzeum dolgozói léphetnek be.

Az előadásban szereplő képzőművészeti alkotások mind időben, mind térben végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein, a kiválasztott műtárgyak között a középkori szárnyas oltároktól kezdve a 19. és 20. századi gyűjteményen át a kortárs művekig találunk műtárgyakat.

A felkért írók köre és az általuk alkotott szövegek világa éppolyan sokszínű és izgalmas, mint a kiválasztott műalkotások sora: tragédia, humor, melankólia, szakralitás és hétköznapiság váltja egymást a jelenetekben. A színészek rövid szünetekkel nyolc alkalommal játsszák el az epizódokat, a közönség így mindegyik színt meg tudja tekinteni. A jelenetek sorrendje ezúttal nem szabadon választott, és az, hogy miként jutnak el a nézők egyik helyszíntől a másikig, szintén a meglepetés része.

Bemutató:
November 14., kedd, 19.00 | Premier

Előadások:
november 17. péntek, 19.00
november 21. kedd, 19.00
november 23. csütörtök, 19.00
november 27. hétfő, 19.00
november 28. kedd, 19.00

Jegyeket ezen a linken tudsz vásárolni, további információkat a Textúráról, illetve a múzeum más programjairól pedig az MNG honlapján találsz.

Írók/képzőművészeti alkotások:

  • Bakos Gyöngyi: Négyszáz dobás / Ferenczy Károly: Kavicsot hajigáló fiúk, 1890 (Horkay Barnabás, Hevesi László, Bán Bálint, Forrai Áron, Brezovszky Dániel)
  • Lackfi János: Felhők bivalytej-örvénylése/ A kisszebeni Keresztelő Szent János-főoltár ünnepi táblaképei, melyek a Hiszekegy sorait illusztrálják, 1491 (Nagy Rebeka)
  • Simon Márton: Rövid összefoglaló a selyemhernyóbábok életéről / Drozdik Orsolya: Cinikus ész IV.: Agylábtörlő, 1991 (Kiss Nikolett / Forrai Áron)
  • Szvoren Edina: Másik lépcső / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926–1927 (Rezes Judit)
  • Tompa Andrea: Berta grófnő / Gyertyánffy Berta: Spirka cigánylány, 1860-as évek (Grisnik Petra / Decsi Edit)
  • Visky András: Kopaszok. A Vaszilij-terápia / Brauer Marcell: Bauhaus székek / (Messaoudi Emina, Martinkovics Máté, Kiss Nikolett, Brezovszky Dániel)
  • Visniek, Matei: A táncoló szó – Le mot qui danse / Izsó Miklós: Táncoló paraszt VII., 1870-es évek eleje (Hunyadi Máté)
  • Vonnák Diána: Özönvíz/ Rózsa Luca Sára: Özönvíz, 2021 / (Pelsőczy Réka, Gyabronka József, Rezes Judit, Thuróczy Szabolcs)

Rendező: Éry Franciska
Dramaturg: Adorján Beáta
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
Jelmeztervező: Hugo Aguirre
Koreográfus: Gergye Krisztián

Tánckar: Bot Ádám,Gergye Krisztián,Kudlák Eszter, Nagy Csilla, Simkó Beatrix, Téri Gáspár, Tóth Laura,

A produkcióban közreműködik Bocsárdi Magor és Skerlecz Gábor (harsona).

 

(A fejléckép: Bernáth Aurél Riviéra című festménye 1926-27-ből  – MNG)

kultúra | textúra | program | színház | Magyar Nemzeti Galéria

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom