Close
Több tízezren tiltakoznak egy spanyol katedrális bűncsúnya új ajtajai ellen

Több tízezren tiltakoznak egy spanyol katedrális bűncsúnya új ajtajai ellen

Több mint harmincezren írták már alá azt az online petíciót, amely a híres burgosi katedrális tervezett új ajtajai ellen tiltakozik: a kritikusok által “szemet sértőnek” nevezett hatalmas bronzkapukat az UNESCO is ellenzi.

A három új ajtót a gótikus építészet egyik legszebb spanyolországi példájaként emlegetett székesegyház megépülésének 800. évfordulója alkalmából rendelték meg, olvasható a The Guardian-en.

A katedrális illetékesei szerint a díjnyertes művész, Antonio López által tervezett ajtók

kortárs műalkotások, amelyek illeszkedni fognak “a már most öt művészeti stílust ötvöző épülethez”.

Hozzátették, hogy a jelenlegi faajtók régiek és rossz állapotban vannak.

A tervezett, kortárs ajtók 1,2 millió euróért

Az Atyaistent, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló ajtók tervei azonban nem arattak osztatlan sikert. Az UNESCO Világörökség Központja, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) spanyolországi részlege által benyújtott jelentés nyomán nem javasolja a bronzajtók felállítását.

Emellett több mint 30 ezren írták már alá azt a dühös hangvételű online petíciót, amely a “szemet sértő” új ajtók ellen tiltakozik, hangsúlyozva, hogy

“semmilyen évforduló nem indokolhatja az örökségünk ilyen megsértését”.

A petíció megkérdőjelezi továbbá, hogy valóban ez lenne-e a legjobb felhasználása annak az 1,2 millió eurónak, amelyet az ajtókra szánnak.

A katedrális illetékesei a héten kiadott közleményükben “rágalmazási kampány” folytatásával vádolták meg az ellenzőket, kitartva amellett, hogy a projektet a “teljes átláthatóság” és az örökségvédelmi irányelvek szigorú betartása jellemzi. A végső döntés a Burgosnak otthont adó Kasztília és León autonóm közösség kormányának kezében van.

Míg Spanyolországban egy ajtó veri ki sokaknál a biztosítékot, addig a franciák a fesztiválszezon megtartásáról egyezkednek, Szlovákia pedig durván szigorított a belépési szabályain, minket pedig egy kis stresszoldásra késztetett a tegnap bejelentett, harmadik hullám.

(Forrás: MTI)

unesco | katedrális | burgos | spanyol | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Háromszor is gondold meg, hogy ma lemész a Balatonhoz: több kilométeres a torlódás

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom