Close
Több tízezren tiltakoznak egy spanyol katedrális bűncsúnya új ajtajai ellen

Több tízezren tiltakoznak egy spanyol katedrális bűncsúnya új ajtajai ellen

Több mint harmincezren írták már alá azt az online petíciót, amely a híres burgosi katedrális tervezett új ajtajai ellen tiltakozik: a kritikusok által “szemet sértőnek” nevezett hatalmas bronzkapukat az UNESCO is ellenzi.

A három új ajtót a gótikus építészet egyik legszebb spanyolországi példájaként emlegetett székesegyház megépülésének 800. évfordulója alkalmából rendelték meg, olvasható a The Guardian-en.

A katedrális illetékesei szerint a díjnyertes művész, Antonio López által tervezett ajtók

kortárs műalkotások, amelyek illeszkedni fognak “a már most öt művészeti stílust ötvöző épülethez”.

Hozzátették, hogy a jelenlegi faajtók régiek és rossz állapotban vannak.

A tervezett, kortárs ajtók 1,2 millió euróért

Az Atyaistent, Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló ajtók tervei azonban nem arattak osztatlan sikert. Az UNESCO Világörökség Központja, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) spanyolországi részlege által benyújtott jelentés nyomán nem javasolja a bronzajtók felállítását.

Emellett több mint 30 ezren írták már alá azt a dühös hangvételű online petíciót, amely a “szemet sértő” új ajtók ellen tiltakozik, hangsúlyozva, hogy

“semmilyen évforduló nem indokolhatja az örökségünk ilyen megsértését”.

A petíció megkérdőjelezi továbbá, hogy valóban ez lenne-e a legjobb felhasználása annak az 1,2 millió eurónak, amelyet az ajtókra szánnak.

A katedrális illetékesei a héten kiadott közleményükben “rágalmazási kampány” folytatásával vádolták meg az ellenzőket, kitartva amellett, hogy a projektet a “teljes átláthatóság” és az örökségvédelmi irányelvek szigorú betartása jellemzi. A végső döntés a Burgosnak otthont adó Kasztília és León autonóm közösség kormányának kezében van.

Míg Spanyolországban egy ajtó veri ki sokaknál a biztosítékot, addig a franciák a fesztiválszezon megtartásáról egyezkednek, Szlovákia pedig durván szigorított a belépési szabályain, minket pedig egy kis stresszoldásra késztetett a tegnap bejelentett, harmadik hullám.

(Forrás: MTI)

katedrális | unesco | burgos | spanyolország | spanyol

FOLYTASD EZZEL

Hamarosan megszűnik a vonatközlekedés Ausztriába

Csodálatos fűszerillat lengi körül a világ legnagyobb mézecskalácsvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram