Close
A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

A Burj Al Babas egy nagyon félresikerült beruházás, amely a még el sem készült mini Disney-kastélyokat hátborzongató szellemvárossá alakította Törökországban.

Az északnyugat-törökországi Mudurnu fürdőváros közelében található Burj Al Babasban egy egész város épült fel többé-kevésbé Disney-stílusú minipalotákkal és gazdagon díszített tornyokkal.

A mesebeli falu azonban teljesen kihalt, egyetlen teremtett lélek sem él ott, sőt még utak sincsenek.

A nem mindennapi szellemfalut Burj Al Babasnak hívják. A francia kastélyok által ihletett területen hatszáz palota található teljesen üresen. A területre valaha egy nagyszabású ingatlanberuházást terveztek. Az építkezés 2014-ben kezdődött, de a környezetvédők hathatós tiltakozásai miatt a projektet felfüggesztették, a beruházás mögött álló cég pedig csődbe ment.

Úgy tudni, a projekt koporsójába az utolsó szöget a pandémia verte be.

A terv pedig meglehetősen egyedi és tényleg nagyszabású volt. Több száz palotát terveztek, mindegyikhez járt volna saját medence, jakuzzi és padlófűtés is, de a városnak lett volna saját bevásárlóközpontja, éttermei, wellness-központja, törökfürdője és golfpálya is.

A Burj Al Babas munkálatai valószínűleg soha nem fognak folytatódni, így minden egyes nappal hátborzongatóbb szellemvárossá válik, ahol lassanként majd a természet visszaveszi az uralmat.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

szellelmfalu | szellemváros | elhagyatott város | törökország | disney

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram