Close
A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Az emberiség legkorábban alapított települései közül sok elveszett a történelem viharaiban, vannak azonban olyanok is, amelyek fennmaradtak, hogy hirdessék a korai kultúrákat és a civilizációk színességét.

Jerikó, Ciszjordánia

Ciszjordániában, a Jordán folyótól nem messze található Jerikó több mint tizenegyezer éve lakott település, a korai időszakban fontos kereskedelmi állomás volt. Vallástörténeti szempontból is kiemelkedő helyszín, hiszen ott keresztelte meg Jézust Keresztelő János és ott található

a Kísértések hegye is, amelynek egyik barlangjában tartózkodott hosszú, negyvennapos böjtjének ideje alatt.

Xi’an, Kína

A korábban Chang’an néven ismert Xi’an több mint háromezer éve lakott, és tizenhárom császári dinasztia fővárosa volt, így összesen hetvenhárom uralkodó otthonaként szolgált. Nem véletlenül tartják a kínai civilizáció bölcsőjének.

Ott található a világhírű agyaghadsereg is.

Luxor, Egyiptom

Luxor az ókori Egyiptom kulcsfontosságú helyszíne, hiszen többek között az egykori főváros, Théba otthona. Luxor a régészek álma, ahol

bármikor felszínre kerülhet a történelem egy fontos darabja.

A várost gyakran a világ leglenyűgözőbb szabadtéri múzeumaként írják le, ahol nem lehet elég időt szentelni arra, hogy elmerüljünk az egyiptomi kultúra gyökereiben.

Cholula, Mexikó

Cholulát időszámításunk előtt 500 körül alapították, vízforrások közelében, később pedig egy százötvenezres várossá fejlődött.

Híres templomairól, nyüzsgő piacairól és a lenyűgöző építészetről.

Emellett Mexikó két leghíresebb vulkánja, a Popocatepetl és az Iztaccihuatl tartozik hozzá, valamint a világ legnagyobb piramisa is. Ez utóbbi négy szakaszban, kilenc évszázadon keresztül épült. Tetején áll az Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios festői temploma.

Argos, Görögország

A peloponnészoszi település valaha a legerősebb görög városok közé tartozott, időszámításunk előtt 1200-ban alapították. Argos ma egy regionális központ, melynek

leghíresebb építménye a részben sziklába vájt ókori színház és az egykori piactér.

Multan, Pakisztán

Számos város állítja, hogy Közép- és Dél-Ázsia legrégebbi városa, Multan esetében ezt a régészeti leletek is bizonyítják. Gyökerei egészen Nagy Sándorig nyúlnak, ahol minden egyes épület mesélni tud.

A város történelmi csúcspontja az erődje,

mely időszámításunk előtt 800 és 1000 között épült, és azóta többször is elpusztították, majd újjáépítették.

Peking, Kína

Peking a világ egyik legnagyobb városa, mely több mint háromezer éves múlttal rendelkezik. A város és környéke számos történelmi jelentőségű épületet rejt, ilyen például

a Nagy Fal vagy éppen a Tanzhe templom,

melyet a legrégebbi vallási helyszínként tartanak számon Pekingben, és amelyről a város korai fejlődésének katalizátoraként beszélnek.

Djenné, Mali

Djenné úgy néz ki, mint valami filmes díszlet, de ez az ősi város nagyon is valóságos hely.

A Bani és a Niger folyók partján található települést időszámításunk szerint 2000 körül alapították. Napjainkban nem könnyen közelíthető meg, hiszen nyolc órányi autóútra fekszik Bamakótól. A városban a 13. század óta építenek mecseteket, a világ legnagyobb vályogtégla épülete is egy ilyen vallási központ.

Quito, Ecuador

Dél-Amerika legrégebbi, folyamatosan lakott városának vélik Quitót, amely 1978-ben az UNESCO világörökségi státuszát is megkapta. A város történelmi központja a 16. század közepének

spanyol hódításai során alakult ki inka romokon.

Varanasi, India

Évszázadok óta kutatják Varanasit, India szellemi fővárosa

több mint 3000 éve a tanulás és a kultúra központja,

ma azonban leginkább a templomairól híres. A legrégebbi vallási létesítménye az impozáns Shri Tilbhandeshwar Mahadev Mandir , amely a 18. században épült és valóban lenyűgöző látványt nyújt.

A világon számos különleges úti cél található. Ebben a cikkünkben a legmisztikusabbakat, itt pedig a legspirituálisabbakat gyűjtöttük össze.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

utazás | legrégebbi | városai | lista | világ

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram