Close
Betekintés a magyar építész-zseni brutalista épületének egyik stílusos lakásába

Betekintés a magyar építész-zseni brutalista épületének egyik stílusos lakásába

Goldfinger Ernő legendás magyar származású építész nagytermészetű alkotó volt. Személyiségéről rengeteget lehet anekdotázni, annál is inkább, mert ahogy mi is megírtuk, a maximalista géniusz inspirálta Ian Fleminget is, hogy megalkossa James Bond velejéig gonosz ellenfelét. Épületei mai napig zarándokhelyek a brutalista és modernista stílusok rajongóiaknak, a szakmabélieknek. Most a Trellick Tower egyik lakásába pillanthatunk be. 

London városáról első körben inkább a tudor építészet, a György-kori lakóházak, a gótika, a csinos viktoriánus épületek jutnak eszünkbe, csak ezután gondolunk az üvegszilánkot formáló Shardra, az uborkának csúfolt 30 St Mary Axe-re, vagy a Canary Wharf üzleti negyedének üvegpalotáira.

Pedig Anglia fővárosában a történelmi múlttal átitatott falak és a csillogó felhőkarcolók között is találkozhatunk rendkívüli épületekkel, amelyek egy letűnt korszak állócsillagai. Megosztó épületek, melyeket az építészek, dizájnerek, a korszak rajongói inspirációként jegyeznek, a városlakók viszont sokszor irtóznak tőlük.

A National Theatre London épülete

Ilyen műemlékvédelem alatt álló monstrum például a Barbican Centre, a Southbank Centre komplexum a Nemzeti Színházzal, a Brunel Egyetem kampusza, vagy Goldfinger Ernő Trellick Tower nevű harmincegy emeletes brutalista panelháza. Az 1972-ben átadott épületet elkészültekor megvetéssel fogadták, és hosszú évtizedeken keresztül inkább a hírhedt jelzőt hordozta, annál is inkább, mert London Kensington és Chelsea kerülete nem számított a legelőkelőbb városrésznek.

A Barbican Centre

A százhúsz méteres Trellick Tower azonban megtalálta a közönségét, mára sok olyan dizájnérzékeny ember lakja, akik vonzónak találják, és büszkék rá, hogy egy Goldfinger-épületben hajtják álomra a fejüket. Ahogy ez jellemző például a Barbican Centre épületére is, a Trellick lakásainak zömét kiváló ízléssel rendezték be, és ahelyett, hogy elfedték volna identitását, olyan belsőépítészeti megoldásokkal éltek, amelyek inkább hangsúlyozzák Goldfinger vízióit.

A Trellick Tower és környéke

Most egy ilyen különleges lakást mutatunk be az ikonikus épületből, ami J.G. Ballard sci-fi írót, a Black Mirror alkotóit, de a Blurt és a Depeche Mode-ot megihlették.

Lépcsőház, kicsit másképp

Jól tud esni egy ilyen betekintés, ami megmutatja akár egy laikus számára is, hogy a látszólag rideg lakóépület milyen kellemes tereket rejthet.

Sok példát láttunk már rá, hogy megfelelő bútorokkal kiegészítőkkel és növényekkel egy nyersbeton felület is lakályossá válhat.

Nagyon jól passzolnak hozzá a különböző árnyalatú és erezetű fák is. Ez a tálaló pedig igazán jól eltalált darab.

Kellemes méretű teraszra nyílnak az eredeti acél nyílászárók.

Egyszerű, letisztult konyha, nagy munkafelületekkel, szintén a beton és a fa kontraszjára építve.

Beton, a hálóban is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, The Modern House)

goldfinger ernő | interior design | london | brutalista építészet | enteriőr

FOLYTASD EZZEL

Zseniális finomsággal merített inspirációt a Harry Potter-könyvekből ez a ház

Eladó Pablo Picasso egykori stúdiója

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom