Betekintés a magyar építész-zseni brutalista épületének egyik stílusos lakásába

Goldfinger Ernő legendás magyar származású építész nagytermészetű alkotó volt. Személyiségéről rengeteget lehet anekdotázni, annál is inkább, mert ahogy mi is megírtuk, a maximalista géniusz inspirálta Ian Fleminget is, hogy megalkossa James Bond velejéig gonosz ellenfelét. Épületei mai napig zarándokhelyek a brutalista és modernista stílusok rajongóiaknak, a szakmabélieknek. Most a Trellick Tower egyik lakásába pillanthatunk be. 

London városáról első körben inkább a tudor építészet, a György-kori lakóházak, a gótika, a csinos viktoriánus épületek jutnak eszünkbe, csak ezután gondolunk az üvegszilánkot formáló Shardra, az uborkának csúfolt 30 St Mary Axe-re, vagy a Canary Wharf üzleti negyedének üvegpalotáira.

Pedig Anglia fővárosában a történelmi múlttal átitatott falak és a csillogó felhőkarcolók között is találkozhatunk rendkívüli épületekkel, amelyek egy letűnt korszak állócsillagai. Megosztó épületek, melyeket az építészek, dizájnerek, a korszak rajongói inspirációként jegyeznek, a városlakók viszont sokszor irtóznak tőlük.

Ilyen műemlékvédelem alatt álló monstrum például a Barbican Centre, a Southbank Centre komplexum a Nemzeti Színházzal, a Brunel Egyetem kampusza, vagy Goldfinger Ernő Trellick Tower nevű harmincegy emeletes brutalista panelháza. Az 1972-ben átadott épületet elkészültekor megvetéssel fogadták, és hosszú évtizedeken keresztül inkább a hírhedt jelzőt hordozta, annál is inkább, mert London Kensington és Chelsea kerülete nem számított a legelőkelőbb városrésznek.

A százhúsz méteres Trellick Tower azonban megtalálta a közönségét, mára sok olyan dizájnérzékeny ember lakja, akik vonzónak találják, és büszkék rá, hogy egy Goldfinger-épületben hajtják álomra a fejüket. Ahogy ez jellemző például a Barbican Centre épületére is, a Trellick lakásainak zömét kiváló ízléssel rendezték be, és ahelyett, hogy elfedték volna identitását, olyan belsőépítészeti megoldásokkal éltek, amelyek inkább hangsúlyozzák Goldfinger vízióit.

Most egy ilyen különleges lakást mutatunk be az ikonikus épületből, ami J.G. Ballard sci-fi írót, a Black Mirror alkotóit, de a Blurt és a Depeche Mode-ot megihlették.

Jól tud esni egy ilyen betekintés, ami megmutatja akár egy laikus számára is, hogy a látszólag rideg lakóépület milyen kellemes tereket rejthet.

Sok példát láttunk már rá, hogy megfelelő bútorokkal kiegészítőkkel és növényekkel egy nyersbeton felület is lakályossá válhat.

Nagyon jól passzolnak hozzá a különböző árnyalatú és erezetű fák is. Ez a tálaló pedig igazán jól eltalált darab.

Kellemes méretű teraszra nyílnak az eredeti acél nyílászárók.

Egyszerű, letisztult konyha, nagy munkafelületekkel, szintén a beton és a fa kontraszjára építve.

Beton, a hálóban is.

Ez is érdekelhet:

Magyar építész ihlette meg James Bond kitalálóját

Egykor róla mintázták a világ leggonoszabb emberét, a múlt század egyik nagy hatású építésze volt, dizájnerként viszont jóformán ismeretlen maradt. Pillantsunk be Goldfinger Ernő furfangosan berendezett régi lakásába!

(Fotók: Unsplash, Getty Images, The Modern House)

goldfinger ernő | enteriőr | trellick tower | brutalista építészet | modern otthon

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom