Close
Betekintés a magyar építész-zseni brutalista épületének egyik stílusos lakásába

Betekintés a magyar építész-zseni brutalista épületének egyik stílusos lakásába

Goldfinger Ernő legendás magyar származású építész nagytermészetű alkotó volt. Személyiségéről rengeteget lehet anekdotázni, annál is inkább, mert ahogy mi is megírtuk, a maximalista géniusz inspirálta Ian Fleminget is, hogy megalkossa James Bond velejéig gonosz ellenfelét. Épületei mai napig zarándokhelyek a brutalista és modernista stílusok rajongóiaknak, a szakmabélieknek. Most a Trellick Tower egyik lakásába pillanthatunk be. 

London városáról első körben inkább a tudor építészet, a György-kori lakóházak, a gótika, a csinos viktoriánus épületek jutnak eszünkbe, csak ezután gondolunk az üvegszilánkot formáló Shardra, az uborkának csúfolt 30 St Mary Axe-re, vagy a Canary Wharf üzleti negyedének üvegpalotáira.

Pedig Anglia fővárosában a történelmi múlttal átitatott falak és a csillogó felhőkarcolók között is találkozhatunk rendkívüli épületekkel, amelyek egy letűnt korszak állócsillagai. Megosztó épületek, melyeket az építészek, dizájnerek, a korszak rajongói inspirációként jegyeznek, a városlakók viszont sokszor irtóznak tőlük.

A National Theatre London épülete

Ilyen műemlékvédelem alatt álló monstrum például a Barbican Centre, a Southbank Centre komplexum a Nemzeti Színházzal, a Brunel Egyetem kampusza, vagy Goldfinger Ernő Trellick Tower nevű harmincegy emeletes brutalista panelháza. Az 1972-ben átadott épületet elkészültekor megvetéssel fogadták, és hosszú évtizedeken keresztül inkább a hírhedt jelzőt hordozta, annál is inkább, mert London Kensington és Chelsea kerülete nem számított a legelőkelőbb városrésznek.

A Barbican Centre

A százhúsz méteres Trellick Tower azonban megtalálta a közönségét, mára sok olyan dizájnérzékeny ember lakja, akik vonzónak találják, és büszkék rá, hogy egy Goldfinger-épületben hajtják álomra a fejüket. Ahogy ez jellemző például a Barbican Centre épületére is, a Trellick lakásainak zömét kiváló ízléssel rendezték be, és ahelyett, hogy elfedték volna identitását, olyan belsőépítészeti megoldásokkal éltek, amelyek inkább hangsúlyozzák Goldfinger vízióit.

A Trellick Tower és környéke

Most egy ilyen különleges lakást mutatunk be az ikonikus épületből, ami J.G. Ballard sci-fi írót, a Black Mirror alkotóit, de a Blurt és a Depeche Mode-ot megihlették.

Lépcsőház, kicsit másképp

Jól tud esni egy ilyen betekintés, ami megmutatja akár egy laikus számára is, hogy a látszólag rideg lakóépület milyen kellemes tereket rejthet.

Sok példát láttunk már rá, hogy megfelelő bútorokkal kiegészítőkkel és növényekkel egy nyersbeton felület is lakályossá válhat.

Nagyon jól passzolnak hozzá a különböző árnyalatú és erezetű fák is. Ez a tálaló pedig igazán jól eltalált darab.

Kellemes méretű teraszra nyílnak az eredeti acél nyílászárók.

Egyszerű, letisztult konyha, nagy munkafelületekkel, szintén a beton és a fa kontraszjára építve.

Beton, a hálóban is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, The Modern House)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom