Close
Hiába az újranyitás, siralmas a magyar mozik helyzete

Hiába az újranyitás, siralmas a magyar mozik helyzete

Nagyon sok hazai mozi az újranyitásért és a túlélésért küzd.

Másfél hónappal ezelőtt nyithattak ki a magyar mozik, miután meglett a négymillió beoltott,

viszont még mindig vannak olyan helyek, amelyek azért küzdenek, hogy egyáltalán ki tudjanak nyitni.

„Volt, aki közvetlenül a bejelentés utáni napokban ki tudott nyitni, ám egyes mozik nyitása júniusra csúszott, míg sajnos a mai napig vannak olyan helyek, amelyek az újranyitásért küzdenek. Egy biztos, gyorsan kellett cselekedni, sokfelé személyzetet is egyik napról a másikra toboroztak”

– mondta Borsos Erika, a Mozisok Országos Szövetségének elnöke az Indexnek. A látogatás feltétele jelenleg az érvényes védettségi igazolvány, más kötöttség nincs. A mozik ugyanakkor hozhatnak speciális szabályokat, van olyan hely például, ahol az előtérben kötelező a maszkviselés.

„A laza szabályok ellenére a nagy roham elmaradt, a nézők csak nagyon lassan tértek vissza, de ebben az is szerepet játszik, hogy a hosszan tartó hideg időjárás és bezártság után a legtöbben inkább a szabadba vágynak, ott szeretnének kikapcsolódni. A kezdeti nehézségek ellenére mostanra már növekvő tendenciát mutatnak a látogatottsági adatok.

Gőzerővel megyünk előre, azonban a 2019-es szinttől még messze vagyunk, és a mozik sajnos továbbra sem tudnak megélni”

– mondta Borsos Erika.

A támogatások ellenére a mozik többsége minden tartalékát felélte, a mostani bevételek pedig egyelőre csak arra elegek, hogy a nullához közelítsenek, csak később tudnak gondolkodni fejlesztésekben vagy kisebb-nagyobb felújításokban.

„A járvány a gyártókat és a forgalmazókat is nehéz helyzetbe hozta, a világszinten is eltérő korlátozások miatt sokat csúsztak a premierek” – tette hozzá a Mozisok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint bár voltak olyan filmek, amelyeket a járvány alatt inkább a streamingfelületeken mutattak be, a nagyszabású premierek egyre inkább visszatérnek majd a filmszínházakba.

„Globálisan továbbra is nagyon bizonytalan a helyzet, a piac szereplői pedig megpróbálnak lépést tartani, és az új igényeknek megfelelni.

Elképzelhető, hogy egy komolyabb megújulás előtt állunk, de mi bízunk benne, hogy ahogy eddig, úgy ezután is meglesz az a réteg, akinek igénye van a mozizásra”

– mondta Borsos Erika, mi pedig nagyon drukkolunk a mozisoknak! Ha pedig kultúra és újranyitás, azt láttad, hogy végre nyílik a Müpa is?

(Fotók: Unsplash, forrás: Index, HVG)

FOLYTASD EZZEL
Emlékmű ennél csodálatosabban még nem idézte fel 9/11 tragédiáját
Montenegró ismét korlátozásokat vezet be
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom