Close
Ez lehetett az üdülési szektor „utolsó hajrája”

Ez lehetett az üdülési szektor „utolsó hajrája”

A Deloitte pénzügyi tanácsadó cég szeptember közepén több mint háromezer britet kérdezett meg a fogyasztási szokásairól.

A felmérésből az derül ki, hogy a fogyasztói bizalom rekordalacsony szintre esett vissza a harmadik negyedévben, és az emberek szinte a szabadidő minden területén igyekeztek spórolni, kivéve az utazásokat. Azonban az év utolsó három hónapjában épp ez utóbbi szektort érintheti a legdrasztikusabban a háztartási költségek megnyirbálása.

A jelentés szerint a fogyasztói hangulat nem volt még ilyen rossz az első, 2011-es felmérés óta.

Akkor ez a mérőszám mínusz 18 százalékon állt, az idén júliustól szeptemberig tartó időszakban viszont már mínusz 20 százalékra süllyedt, ami kétszer olyan alacsony, mint a 2021-es nyári érték. A brit gazdaságba vetett bizalom eközben egészen mínusz nyolcvan százalékig zuhant.

A szabadidőre fordított kiadások a tizenegy kategóriából kilencben csökkentek, a legnagyobb mértékben az éttermi étkezések terén.

Bár utazási kiadások negyedévről negyedévre változatlanok maradtak, 2021 azonos időszakához képest nyolc százalékponttal csökkentek a rövid pihenők és három százalékponttal a hosszabb nyaralások esetében.

A Deloitte szerint ez lehetett az üdülési szektor „utolsó hajrája”, mert a fogyasztók várhatóan minden szabadidőt érintő kategóriában kevesebbet költenek a negyedik negyedévben.

Mint írták, egyaránt visszaesés várható a hosszú és a rövid nyaralások esetében, ahol tíz-tíz százalékpontos csökkenésre számítanak. A tavalyi év azonos időszakához képest a hosszabb nyaralásokra fordított kiadások 12 százalékponttal, a rövidebb kiruccanásokéi pedig 15 százalékponttal csökkenhetnek az idén.

A megkérdezettek közel harminc százaléka mondta azt, hogy kevesebbet költ a harmadik negyedévben, és 59 százalék számít arra, hogy kevesebb pénze marad karácsonyra.

Idén ráadásul várhatóan nemcsak a háztartások, hanem a különböző városok is visszavágják a karácsonyi költéseiket.

(Forrás: Travel Weekly, Deloitte, képek: Getty Images)

fogyasztás | utazás | felmérés | spórolás

FOLYTASD EZZEL

Karácsony környékén nem lesz egyszerű a vonatozás ezeken a járatokon

Egészen meglepő dolog derült ki a magyarokról: minden harmadik ember inkább lejjebb tekeri a fűtést, csak maradjon pénze utazni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram