Close
Lengyelországban még tovább enyhítenek a korlátozásokon

Lengyelországban még tovább enyhítenek a korlátozásokon

Már a hétvégén jönnek az enyhítések és nagyon sok mindent nem is kötnek oltáshoz vagy védettségi igazoláshoz.

Adam Niedzielski sajtóértekezletén elmondta: az összes járványügyi mutató javul, dinamikusan csökken a fertőzések és a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma; a vírusteszteknek csak mintegy egy százaléka pozitív.

Az országban májusban fokozatosan feloldottak többféle korlátozást: működhetnek a szállodák, az éttermek, a mozik, a színházak és a hangversenytermek, valamint a sportlétesítmények, igaz, legfeljebb ötven százalékos foglaltsággal. Az egyetemek kivételével a tanintézetek is visszatértek a hagyományos oktatáshoz.

Június 6-tól újabb enyhítések következnek: a konferenciákat, vásárokat, üzleti kiállításokat is meg lehet tartani, azzal a feltétellel, hogy egy résztvevőre legalább tizenöt négyzetméter területnek kell jutnia. Ugyanilyen korlátozással megnyílhatnak a játszóházak is.

A nyilvános és családi rendezvényeken, így az esküvőkön is ötvenről százötvenre emelik a résztvevők maximális számát, a nyári időszakra vonatkozó további enyhítéseket pedig a jövő héten ismertetik.

Szintén enyhítés, hogy

a létszámkorlátozások nem vonatkoznak a beoltottakra: ők a kereten felül vehetnek részt mindenfajta rendezvényen.

A vendéglátás, a kulturális és sportintézmények igénybevétele egyébként nincs oltási igazoláshoz, negatív vírusteszthez, vagy a Covid-19 betegségből való felgyógyulást igazoló okmányhoz kötve. Az ilyen dokumentumokra viszont szükség van a határok átlépéséhez, a külföldről hazatérő lengyelek is csak így kerülhetik el a tíznapos karantént.

Lengyelország az Európai Unió azon hét tagállama között van, amely keddtől megkezdte az egész unióban július 1-jétől bevezetendő Covid-igazolványok kiállítását. Niedzielski közölte: egy nap alatt a lengyelek több mint 400 ezer ilyen, QR-kóddal ellátott digitális igazolványt töltöttek le.

A horvátokhoz egyébként szintén most érkezk az uniós Covid-igazolvány, de déli szomszédaink nem csak ezt teszik azért, hogy megmentsék az idei nyári szezont.

(Fotók: Unsplash, forrás: MTI)

Lengyelország | enyhítés | covid-19 | kultúra | lengyel

FOLYTASD EZZEL

Kiakadtak a budapestiek az idei adventi villamoson

Ezekben a városokban garantáltan magával ragad a karácsonyi hangulat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram