Ilyen sem történik minden nap: lett egy új óceánunk, ami a térképekre is felkerül!

Mérföldő és egy picivel több tanulnivaló földrajzból. 

A National Geographic korábban – eltérően a magyar rendszerrel, amely három óceánt ismert el eddig – négy óceánt tartott számon,

az Atlantit, a Csendest, az Indiait és az Északi sarki-óceánt.

Az amerikai földrajzi társaság lapja viszont június nyolcadikától már öt óceánt ismer el,

és az ötödik a Déli-óceán.

Bár sok tudós korábban is úgy vélte, a térség vizei annyira különböznek a Csendes- illetve az Atlanti-óceánétól, hogy kiérdemelnék az önálló nevet, akadtak, akik úgy vélték, az antarktiszi térség szárazföldje körüli víztömeg nem egyéb, mint a két nagy világóceán déli, hideg nyúlványa.

A National Geographic szerint a Déli-óceánhoz a déli szélesség hatvan fokától délre lévő víztömeg tartozik. Ezen a szélességi körön a legerősebb a mintegy 34 millió évvel ezelőtt létrejött antarktiszi köráramlás, és ez az, amely elválasztja egymástól a nagy óceánok és a déli vizét.

A Déli-óceán vize egy kicsit hidegebb és kevésbé sós, mint az északabbra lévő víztömeg.

„Nehéz ugyan megmagyarázni, mi az, ami annyira különleges a térségben, ám abban mindenki egyetért, hogy a gleccserek kékebbek, a levegő hidegebb, a tájkép pedig sokkal lenyűgözőbb, mint bárhol máshol a világon”

– idézte a National Geographic Seth Sykora-Bodie sarkkutatót, aki többször is megfordult a Déli-sark térségében.

(Forrás: HVG)

sós víz | óceán | tenger | antarktisz | csendes-óceán

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom