Close
Ilyen sem történik minden nap: lett egy új óceánunk, ami a térképekre is felkerül!

Ilyen sem történik minden nap: lett egy új óceánunk, ami a térképekre is felkerül!

Mérföldő és egy picivel több tanulnivaló földrajzból. 

A National Geographic korábban – eltérően a magyar rendszerrel, amely három óceánt ismert el eddig – négy óceánt tartott számon,

az Atlantit, a Csendest, az Indiait és az Északi sarki-óceánt.

Az amerikai földrajzi társaság lapja viszont június nyolcadikától már öt óceánt ismer el,

és az ötödik a Déli-óceán.

Bár sok tudós korábban is úgy vélte, a térség vizei annyira különböznek a Csendes- illetve az Atlanti-óceánétól, hogy kiérdemelnék az önálló nevet, akadtak, akik úgy vélték, az antarktiszi térség szárazföldje körüli víztömeg nem egyéb, mint a két nagy világóceán déli, hideg nyúlványa.

A National Geographic szerint a Déli-óceánhoz a déli szélesség hatvan fokától délre lévő víztömeg tartozik. Ezen a szélességi körön a legerősebb a mintegy 34 millió évvel ezelőtt létrejött antarktiszi köráramlás, és ez az, amely elválasztja egymástól a nagy óceánok és a déli vizét.

A Déli-óceán vize egy kicsit hidegebb és kevésbé sós, mint az északabbra lévő víztömeg.

„Nehéz ugyan megmagyarázni, mi az, ami annyira különleges a térségben, ám abban mindenki egyetért, hogy a gleccserek kékebbek, a levegő hidegebb, a tájkép pedig sokkal lenyűgözőbb, mint bárhol máshol a világon”

– idézte a National Geographic Seth Sykora-Bodie sarkkutatót, aki többször is megfordult a Déli-sark térségében.

(Forrás: HVG)

FOLYTASD EZZEL
Ötven év után újra lesz szabadstrand a Római-parton!
Ezzel az öt tippel extrém hőségben is örömteli élmény lesz a túrázás
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom