Close
Ez a parányi sziget lehet a világ legújabb országa

Ez a parányi sziget lehet a világ legújabb országa

Mi történik, ha egy hely megszavazza, hogy független országgá váljon? Bougainville esetében semmi. Legalábbis egyelőre.

Még 2019-ben a helyiek 98 százaléka szavazott arra, hogy az Ausztrália közelében található sziget elszakadjon Pápua Új-Guineától, de az a népszavazás nem volt kötelező érvényű, úgyhogy Bougainville még mindig messze áll attól, hogy teljes jogú állam legyen.

Egy független állam megalapítása nem úgy megy, hogy egyszer csak különállónak nyilvánítják magukat. A 300 ezer lakosú sziget számára az egyik legnagyobb kérdőjelet például az erőforrások (vagy azok hiánya) jelentik. Az ország egy főre jutó GDP-je egészen kevés, mindössze 1100 dollár (kb. 368 ezer forint), szemben a szomszédos Salamon-szigetek 2250 dollárjával (kb. 753 ezer forint) és a hasonló méretű Izland 59 000 dollárjával (kb. 20 millió forint).

Mindeközben az életszínvonal és az írni-olvasni tudók aránya Pápua Új-Guinea húsz régiója közül a legalacsonyabb, plusz ott van még az az infrastruktúra, amelyet ki kell építeni ahhoz, hogy a sziget önálló országként megfelelően működhessen. Arról nem is beszélve, hogy Pápua Új-Guineának alá kell írnia a nem kötelező erejű népszavazást.

Ha ez megtörténik, akkor az eredmény hatályba lépése akár öt évig is eltarthat.

Az USA, az Egyesült Királyság és Ausztrália szorosan figyeli a fejleményeket, mivel aggódnak amiatt, hogy Kína megragadhatja a lehetőséget, hogy kiterjessze befolyási övezetét a Csendes-óceánon. Bougainville-ben ugyanis elég sok lehetőség van az ipari fejlődésre (és kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére más nemzetekkel), mivel a sziget ásványkincsekben (leginkább rézben és aranyban), valamint halakban (főként tonhalban) gazdag.

Ez a fejlődési lehetőség az egyik oka annak, hogy sokan a függetlenség mellett szavaztak, mivel a kormány az elmúlt évtizedekben elnyomta és kihasználta az embereket. Mások az ország többi részével fennálló etnikai és kulturális különbségekre, valamint az 1990-es években Bougainville és Pápua Új-Guinea között dúló polgárháború friss emlékeire hivatkoztak.

Bougainville két nagyobb és számos kisebb, jórészt lakatlan szigetből, atollból áll. Területe 9384 négyzetkilométer, fővárosa pedig a Buka szigeten fekvő Buka város. A szigeten több aktív, inaktív és szunnyadó vulkán is található.

Még ha Bougainville valamikor független országgá is válna, ez nem jelenti azt, hogy garantáltan sikeresen megáll majd a saját lábán. Kelet-Timor például 2002-ben vált el Indonéziától, ám azóta is küzd a korrupcióval, Dél-Szudánban pedig nem sokkal az ország elszakadása után brutális polgárháború tört ki.

Eközben a Belize partjainál található, mangrove-erdőkkel és korallzátonyokkal szegélyezett, alig több mint egyhektárnyi sziget igazán ideális helyszín lehet az államalapításhoz. Legalábbis így gondolta ezt az a nyolcvan befektető, aki megvásárolta Coffee Caye-t a Let’s Buy an Island (Vegyünk egy szigetet) elnevezésű projekt keretében. A befektetők azonban nemcsak egy szigetet akartak maguknak, hanem egy országot.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

ország | sziget | Bougainville | csendes-óceán | új

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom