Close
Újra pestisablakokon adják ki az italt Olaszországban

Újra pestisablakokon adják ki az italt Olaszországban

Négyszáz éves tradíció kelt megint életre Firenzében.

A szociális távolságtartásra berendezkedő város nem idén született koncepció: Firenzében, a bubópestis idején apró ablakokon adták ki a bortermelők az árut, hogy fertőzés- és érintkezésmentesen, de azért működjön az üzlet.

“Kiadták a borosflaskát az ablakon úgy, hogy a vevő és az eladó nem érintkezett egymással. A fizetséget sem kézbe adták, hanem egy fémtálcára tette le a vásárló, majd az eladó ecettel fertőtlenítette, és csak utána gyűjtötte be az érméket”

– mesél a régi szokásokról a Buchette del Vino, azaz a Borablak Társaság, amely egy Firenzében működő kulturális szervezet, és kifejezetten ezeket az egyedi, történelmi borablakokat tanulmányozzák és népszerűsítik. Hozzáteszik, hogy a vásárló vagy egy egész üveg bort vásárolt, vagy kiadtak az ablakon egy fémcsövet, amelyen beletöltötték a borra szomjas olasz saját palackjába az italt.

Most pedig ezek a pestisablakok idén új életre keltek:

2020-ban fagylaltot, elviteles ételt, kávét, bort és koktélokat adnak ki a koronavírus-járvány miatt a bubópestiskor épült borablakokon.

Több mint száz ilyen rés és hozzá tartozó üzlet van Firenzében: nem mindegyik, de nagyon is sokan elkezdték használni ezeket az ablakokat. Ha arra járnál, akkor a következő helyeken próbálhatod ki ezt a középkorias élményt: Cantina del Gelato, Osteria delle Belle Donne, La Buchetta Food & Wine, Le Botteghe di Donatello, Trattoria Osteria da Que’ Ganzi, Oibò, Sartoria Alimentare, Il Latini, Finisterrae, Odeon Bistro, Ristorante Buca Lapi.

Nekünk pedig csak egyetlen gondolatunk maradt a sorok végére: már csak négy hónap és tizennyolc nap van hátra ebből az évből.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: AFAR

FOLYTASD EZZEL
Így készül a legegyszerűbb pikáns édesburgonya-krémleves
Száz éve nem történt ilyen New York szívében
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom