Close
3 milliárd fa ültetésével küzdene az éghajlatváltozás ellen ez az ország

3 milliárd fa ültetésével küzdene az éghajlatváltozás ellen ez az ország

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ambiciózus terveket jelentett be a minap: a következő három évben egymilliárd fát ültetnek, tíz éven belül pedig ezt megháromszorozzák majd országszerte azértu, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozás ellen.

A „bolygó tüdejének” helyreállítása érdekében Ukrajna együttműködik az Európai Unióval, ennek értelmében pedig a következő évtizedben mintegy hárommilliárd fát fognak ültetni. Mindemellett több mint tíz olyan modern központot is felépítenek, amelyek vetőmag-nemesítéssel foglalkoznak majd.

A nyugat-ukrajnai erdészek azonban azt mondják, hogy ők már most látják a klímaváltozás hatásait, a magasabb hőmérséklet és az alacsonyabb talajvíz hatására ugyanis kiszáradnak az európai fenyők.

Ukrajna több mint 600 000 négyzetkilométeres területével a második legnagyobb ország a kontinensen. A szakértők szerint az ország területének hozzávetőlegesen 16 százalékát borítja erdő, és

további három-négy százalék erdősítésére van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Nem Ukrajna az első ország, amely a fákban látja a jövőt. Norvégia a nemzeti parkok védelmét fokozta, melytől nem csak azt várják, hogy megőrizzék természeti kincseiket, hanem azt is, hogy jó választ adjanak a klímaválságra is.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

FOLYTASD EZZEL
Utazz Finnországba a Toldi moziban! Jönnek a Finn Filmnapok
Február közepétől csak az oltottak kaphatnak védettségit Magyarországon
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom