Close
3 milliárd fa ültetésével küzdene az éghajlatváltozás ellen ez az ország

3 milliárd fa ültetésével küzdene az éghajlatváltozás ellen ez az ország

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ambiciózus terveket jelentett be a minap: a következő három évben egymilliárd fát ültetnek, tíz éven belül pedig ezt megháromszorozzák majd országszerte azértu, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozás ellen.

A „bolygó tüdejének” helyreállítása érdekében Ukrajna együttműködik az Európai Unióval, ennek értelmében pedig a következő évtizedben mintegy hárommilliárd fát fognak ültetni. Mindemellett több mint tíz olyan modern központot is felépítenek, amelyek vetőmag-nemesítéssel foglalkoznak majd.

A nyugat-ukrajnai erdészek azonban azt mondják, hogy ők már most látják a klímaváltozás hatásait, a magasabb hőmérséklet és az alacsonyabb talajvíz hatására ugyanis kiszáradnak az európai fenyők.

Ukrajna több mint 600 000 négyzetkilométeres területével a második legnagyobb ország a kontinensen. A szakértők szerint az ország területének hozzávetőlegesen 16 százalékát borítja erdő, és

további három-négy százalék erdősítésére van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Nem Ukrajna az első ország, amely a fákban látja a jövőt. Norvégia a nemzeti parkok védelmét fokozta, melytől nem csak azt várják, hogy megőrizzék természeti kincseiket, hanem azt is, hogy jó választ adjanak a klímaválságra is.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

fa | fenntarthatóság | ukrajna | klímavédelem | faültetés

FOLYTASD EZZEL

Egészen hihetetlen híresség indul Joe Biden ellen az amerikai elnökválasztáson

Ilyen árakra készüljön az, aki élő fát vásárolna karácsonyra

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram