3 milliárd fa ültetésével küzdene az éghajlatváltozás ellen ez az ország

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ambiciózus terveket jelentett be a minap: a következő három évben egymilliárd fát ültetnek, tíz éven belül pedig ezt megháromszorozzák majd országszerte azértu, hogy felvegyék a harcot a klímaváltozás ellen.

A „bolygó tüdejének” helyreállítása érdekében Ukrajna együttműködik az Európai Unióval, ennek értelmében pedig a következő évtizedben mintegy hárommilliárd fát fognak ültetni. Mindemellett több mint tíz olyan modern központot is felépítenek, amelyek vetőmag-nemesítéssel foglalkoznak majd.

A nyugat-ukrajnai erdészek azonban azt mondják, hogy ők már most látják a klímaváltozás hatásait, a magasabb hőmérséklet és az alacsonyabb talajvíz hatására ugyanis kiszáradnak az európai fenyők.

Ukrajna több mint 600 000 négyzetkilométeres területével a második legnagyobb ország a kontinensen. A szakértők szerint az ország területének hozzávetőlegesen 16 százalékát borítja erdő, és

további három-négy százalék erdősítésére van szükség a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Nem Ukrajna az első ország, amely a fákban látja a jövőt. Norvégia a nemzeti parkok védelmét fokozta, melytől nem csak azt várják, hogy megőrizzék természeti kincseiket, hanem azt is, hogy jó választ adjanak a klímaválságra is.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

fenntarthatóság | erdősítés | erdő | fa | klímaválság

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom