Close
Sétálj és ismerd meg Budapest izgalmas növényvilágát!

Sétálj és ismerd meg Budapest izgalmas növényvilágát!

Két és fél évvel ezelőtti indulásuk óta folyamatosan szállítják a jobbnál jobb ötleteket arra, hogy az épített városi környezet hogyan varázsolható élhetőbb, kedvesebb, szerethetőbb otthonná. Ötleteiket nemcsak a közösségi médiafelületeken, de online és offline workshopok, programok, tanácsadások és előadások formájában is megosztják az érdeklődőkkel. Legújabb dobásuk egy növény fókuszú városiséta-sorozat elindítása. Rögtön két programmal indítanak: a Margitszigetet és a Széll Kálmán tér környékét barangolhatjuk be velük, miközben megismerkedünk a helyszíneken élő főbb növényekkel is.

A Belvárosi növényvilág városi séta ötletét Dányádi Sára tavaly év végén megjelent Belvárosi növényvilág című könyve inspirálta. A sétaútvonalat a szerzővel közösen barangolta be és állította össze az Urban Jungle Budapest csapata, törekedve rá, hogy a könyvben szereplő minél több növénytípust és előfordulási formát bemutathassanak a velük sétálóknak. A szerencsések személyesen Dányádi Sárával is találkozhatnak majd, aki több alkalommal is csatlakozik a sétákhoz.

A sétatársak a Széll Kálmán téren találkozva indulnak útnak a betondzsungelbe, hogy Kaszás Réka sétavezető segítségével ismerkedjenek meg a környék városi növényeivel és történelmileg fontos emlékeivel, amelyek mind hozzájárultak a városrész mai funkcióinak és formáinak kialakításához.

Miközben – többek között – dézsafák, vályú- és kandelábervirágok mellett suhannak el, vagy éppen állnak meg egy-egy pillanatra, sok fontos urbanisztikai és építészeti témát is érintve szóba kerül a növényvakság problematikája, és beszélnek az ehető városi növényekről és muskátlikról is.

A történetek és fák a Margitszigeten városi séta program leginkább a zöld környezet tudatos formálásának fontosságáról szól a Margitsziget fáinak történetén keresztül. A sziget évszázados történetében sok a kevéssé ismert elem, melyeket régi képek és térképek segítségével elevenítenek fel. A séta mégis jóval többet ad egy speciális történelemóra élményénél.

A séta során az is kiderül, hogy tudatosság mint rendezőelv nem egyfajta modern igény, hanem már évszázadokkal ezelőtt is meghatározó szempont volt a városi zöldfelületek kialakításában.

A Margit hídi találkozási ponttól indulva, jó néhány százéves, csemete korától ugyanott álló fát meglátogatva megismerhetünk egy-két igazi faritkaságot is, amíg eljutunk az egykor Európa-szerte ismert fülledt hangulatú dzsesszklub helyszínéig, vagy a minden kényelemmel berendezett Margit fürdőig, ahol egykor még tükörfürdő is volt.

Az Urban Jungle Budapest 2018-as indulása óta nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálására és tudásmegosztásra. Az online és offline workshopok és tanácsadások sorát jól kiegészítik az újító szellemiségű, élményalapú városi séták, amelyek legfőbb célja közelebb hozni a városi embereket a természethez a városi épített környezetben, és felvenni a harcot az egyre nagyobb tömegeket sújtó növényvaksággal.

A séták késő délutáni időpontja (18–20 óra között) kiváló lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapi rohanásból kiszakadva és lelassulva szemléljük azokat az épületeket és növényeket, amelyek mellett a mindennapokban csak elmennénk.

A séták a járványügyi intézkedésekkel összhangban kizárólag csak szabadtéri helyszíneket érintenek. További információkat találni és jegyet váltani az Urban Jungle Budapest weboldalán lehet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Urban Jungle Budapest, Unsplash)

urbanjungle | budapest | városi séta | dányádi sára | növényvilág

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram