Close
Sétálj és ismerd meg Budapest izgalmas növényvilágát!

Sétálj és ismerd meg Budapest izgalmas növényvilágát!

Két és fél évvel ezelőtti indulásuk óta folyamatosan szállítják a jobbnál jobb ötleteket arra, hogy az épített városi környezet hogyan varázsolható élhetőbb, kedvesebb, szerethetőbb otthonná. Ötleteiket nemcsak a közösségi médiafelületeken, de online és offline workshopok, programok, tanácsadások és előadások formájában is megosztják az érdeklődőkkel. Legújabb dobásuk egy növény fókuszú városiséta-sorozat elindítása. Rögtön két programmal indítanak: a Margitszigetet és a Széll Kálmán tér környékét barangolhatjuk be velük, miközben megismerkedünk a helyszíneken élő főbb növényekkel is.

A Belvárosi növényvilág városi séta ötletét Dányádi Sára tavaly év végén megjelent Belvárosi növényvilág című könyve inspirálta. A sétaútvonalat a szerzővel közösen barangolta be és állította össze az Urban Jungle Budapest csapata, törekedve rá, hogy a könyvben szereplő minél több növénytípust és előfordulási formát bemutathassanak a velük sétálóknak. A szerencsések személyesen Dányádi Sárával is találkozhatnak majd, aki több alkalommal is csatlakozik a sétákhoz.

A sétatársak a Széll Kálmán téren találkozva indulnak útnak a betondzsungelbe, hogy Kaszás Réka sétavezető segítségével ismerkedjenek meg a környék városi növényeivel és történelmileg fontos emlékeivel, amelyek mind hozzájárultak a városrész mai funkcióinak és formáinak kialakításához.

Miközben – többek között – dézsafák, vályú- és kandelábervirágok mellett suhannak el, vagy éppen állnak meg egy-egy pillanatra, sok fontos urbanisztikai és építészeti témát is érintve szóba kerül a növényvakság problematikája, és beszélnek az ehető városi növényekről és muskátlikról is.

A történetek és fák a Margitszigeten városi séta program leginkább a zöld környezet tudatos formálásának fontosságáról szól a Margitsziget fáinak történetén keresztül. A sziget évszázados történetében sok a kevéssé ismert elem, melyeket régi képek és térképek segítségével elevenítenek fel. A séta mégis jóval többet ad egy speciális történelemóra élményénél.

A séta során az is kiderül, hogy tudatosság mint rendezőelv nem egyfajta modern igény, hanem már évszázadokkal ezelőtt is meghatározó szempont volt a városi zöldfelületek kialakításában.

A Margit hídi találkozási ponttól indulva, jó néhány százéves, csemete korától ugyanott álló fát meglátogatva megismerhetünk egy-két igazi faritkaságot is, amíg eljutunk az egykor Európa-szerte ismert fülledt hangulatú dzsesszklub helyszínéig, vagy a minden kényelemmel berendezett Margit fürdőig, ahol egykor még tükörfürdő is volt.

Az Urban Jungle Budapest 2018-as indulása óta nagy hangsúlyt fektet a szemléletformálására és tudásmegosztásra. Az online és offline workshopok és tanácsadások sorát jól kiegészítik az újító szellemiségű, élményalapú városi séták, amelyek legfőbb célja közelebb hozni a városi embereket a természethez a városi épített környezetben, és felvenni a harcot az egyre nagyobb tömegeket sújtó növényvaksággal.

A séták késő délutáni időpontja (18–20 óra között) kiváló lehetőséget ad arra, hogy a hétköznapi rohanásból kiszakadva és lelassulva szemléljük azokat az épületeket és növényeket, amelyek mellett a mindennapokban csak elmennénk.

A séták a járványügyi intézkedésekkel összhangban kizárólag csak szabadtéri helyszíneket érintenek. További információkat találni és jegyet váltani az Urban Jungle Budapest weboldalán lehet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Urban Jungle Budapest, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Ezreket várnak a tavasz legnagyobb tulipánszüretére Kőröshegyen
Így gyönyörködhetsz Vasarely színeiben a tavasz első napján
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom