Close
Visszatérhet-e idén nyáron a tavalyi utazási káosz?

Visszatérhet-e idén nyáron a tavalyi utazási káosz?

Szakértők jósolnak.

Tavaly tavasszal és nyáron hatalmas felfordulás jellemezte a légi közlekedési ágazatot, miután az utazási korlátozások enyhülését követő, világszerte tapasztalható keresletnövekedés egybeesett a jelentős munkaerőhiánnyal. Óriási sorok alakultak ki a reptereken, hegyekben torlódtak az elveszett poggyászok, késő és törölt járatok ezrei okoztak bosszúságot az utasoknak.

Így hát minden utazni vágyó fejében ott motoszkál – joggal – a kérdés: számíthatunk-e hasonló szintű zűrzavarra ezen a nyáron is? Tett-e valamit az ágazat a helyzet javítása érdekében?

Nos, ez attól függ, kire hallgatunk. Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója szerint 2023 nyarát is a késések és járattörlések fogják jellemezni. Úgy véli, hogy az Ukrajnában zajló háború továbbra is fennakadásokat okoz, mivel Ukrajna, Oroszország és Dél-Lengyelország légtere egyaránt le van zárva. O’Leary szerint azonban a légiforgalmi irányítók sztrájkjai tűnnek a leginkább zavaró tényezőnek. Az ukrajnai helyzettel együtt ezek okozhatják a legtöbb késést az előttünk álló  nyáron.

Ez viszont egy vitatott helyzet.

A nyári légiforgalmi sztrájkok eleve nem számítanak újdonságnak. Mivel nyaralási főszezonról van szó, a sztrájk ilyenkor a legbosszantóbb, éppen ezért csöppet sem meglepő módon a nyár a legnépszerűbb időszak a munkabeszüntetésekre. A légiforgalmi irányítók esetleges sztrájkjai tehát nem feltétlenül adnak rá okot, hogy 2023 nyara rosszabb legyen, mint bármelyik korábbi.

Az ABTA utazási irodák kereskedelmi szövetségének szóvivője azt mondta, hogy még túl korai lenne megmondani, hogy az esetleges sztrájkok – ha egyáltalán megtörténnek – milyen hatással lehetnek az idei nyáron a tengerentúli járatokra. Nem szokatlan dolog sztrájkfenyegetéssel számolni az év forgalmas időszakaiban, vagyis azokban a ritka esetekben, amikor tényleg bekövetkezik, az ágazat már tapasztaltnak mondható.

Az ágazat ellenben most teljesen más helyzetben van tavalyhoz képest, amikor a kihívások nagy része annak volt betudható, hogy az utazási korlátozások feloldásának bejelentése és a változások hatálybalépése között csak kevés idő telt el. Ennek ellenére az elmúlt évben a legtöbben gond nélkül eljutottak a tengerentúlra.

Az Expedia szóvivője ugyanakkor kicsit óvatosabb, mondván: „A légitársaságok teljes kapacitása még nem érte el a 2019-es szintet, és a kereslet várhatóan a nyár folyamán is erős marad, ami azt jelenti, hogy a csúcsidőszakokban tömött repülőterekkel és teltházas járatokkal kell számolni.”

Más szóval, bár minden bizonnyal zsúfoltnak ígérkezik az idei nyár is, valószínűleg nem lesz durvább, mint a tavalyi. Sőt, még a sztrájkok ellenére is valószínű, hogy a légi közlekedési ágazatban minden a szokásos módon zajlik majd. De mint mindig, ezt csak akkor tudjuk meg, ha már javában tart az utazási csúcsszezon.

A legtöbben utazás közben jönnek rá, hogy mit kellett volna másképp csinálniuk, és ezek közül van, aki a közösségi médiában is megosztja a tapasztalatait. A SchegnenVisaInfo a TikTokról szedte össze a leghasznosabb tanácsokat, néhány spórolási tippel kiegészítve.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

visszatér | repülés | légi közlekedés | jóslat | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram